SDP: Drahé energie můžou způsobit kolaps MHD
Zastávka Pařížská v Plzni. PMDP provozují více než stovku trolejbusů. Současné ceny energií výrazně prodražují jejich provoz.

Prognózy dopravních podniků pro příští rok podle očekávání nevypadají vůbec optimisticky. Odhadované náklady na energie budou minimálně o 5 miliard vyšší než v roce 2021.
Reklama
Prognózy dopravních podniků pro příští rok podle očekávání nevypadají vůbec optimisticky. Odhadované náklady na energie budou minimálně o 5 miliard vyšší než v roce 2021.
Kromě obrovských nárůstů plateb za energie se také některým dopravním podnikům, ale i městům a obcím, nedaří pro příští rok najít dodavatele elektřiny nebo plynu. Situace tak pro ně může být bezvýchodná a hrozí i kolaps některých provozů.

Od vlády jsme se zatím bohužel nedozvěděli, jaké kroky podnikne, aby pomohla městům a obcím, což jsou zřizovatelé dopravních podniků, s vyřešením energetické krize. Z našich statistik vyplývá, že pro normální provoz budou v příštím roce dopravní podniky potřebovat minimálně o 5 miliard korun navíc oproti roku 2021. Za těchto podmínek nebudou moci některá města poskytnout veřejnou dopravu ve stávajícím rozsahu,“ upozorňuje předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Ceny elektřiny a plynu jsou aktuálně až na desetinásobku oproti cenám, za které dopravní podniky energie odebíraly dosud. Pokud musí dopravní podnik uzavřít novou smlouvu s dodavatelem, je to pro jeho rozpočet tak extrémní položka, kterou není možné bez zásadních úsporných opatření vykrýt. Marně čeká na informace od vlády také Svaz měst a obcí. „Mnohá města v minulosti vynaložila velké finanční prostředky na modernizaci vozového parku či pořídila nové inovativní a k přírodě a životnímu prostředí šetrné dopravní prostředky,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta města Kyjov František Lukl a pokračuje, „nyní nevíme, zda nám v našich rozpočtech zbude dostatek prostředků na jejich provozování a údržbu.

Zatímco v roce 2021 činily náklady dopravních podniků na energie 2,816 miliardy korun, v letošním roce půjde o více než 5 miliard a předpoklad roku 2023 je 7,820 miliard korun. Platby za energie se tak budou podílet na celkovém rozpočtu dopravních podniků 20 %, oproti 9 % v roce 2021.

SDP sdružuje 22 dopravních podniků. Jejich vozidla ujedou ročně okolo 310 milionů vozových kilometrů a přepraví přes 1,5 miliardy cestujících. 13 dopravních podniků provozuje autobusy na CNG, 7 dopravních podniků provozuje tramvajovou dopravu a 13 podniků provozuje trolejbusovou dopravu.

Zdroj: Sdružení dopravních podniků ČR (SDP)