Scania uvádí městský autobus Fencer
Fencer bude k dispozici jako nízkopodlažní, s nízkým vstupem, 2 nápravový, 3 nápravový, kloubový i dvoupodlažní. Foto Scania

Nový autobus založený na partnerství s čínským Higer má tento týden světovou premiéru ve Velké Británii, je určen především pro trh na Britských ostrovech.
Nový autobus založený na partnerství s čínským Higer má tento týden světovou premiéru ve Velké Británii, je určen především pro trh na Britských ostrovech.
Za patnáct let mimořádně úspěšného partnerství učinily společnost Scania a čínský stavitel autobusů a autokarů Higer další společný krok. „S novou řadou autobusů Scania Fencer v naší nabídce posílíme pozici na trhu a budeme pokračovat v posunu směrem k udržitelnému dopravnímu systému,“ říká Anna Carmo E Silva, ředitelka divize autobusů a autokarů ve společnosti Scania.

V roce 2004 Scania hledala v Číně partnera pro komerční výrobu karoserií, který by se chtěl společně vydat cestou k prémiovým autokarům a autobusům. Partnerství navázala se společností Higer v rámci čínské skupiny King Long.

Po uvedení luxusního autobusu A80 pro export z Číny, který využil také čínský olympijský tým během letních her v Pekingu 2008, vyvinulo  duo firem na podvozku vyrobeném Scanií ve Švédsku a tělem Higer autokar Scania Touring A90 High-class Deluxe.

V roce 2016 byla dokončena nová továrna v Suzhou západně od Šanghaje v Číně - specializovaná výrobní hala pro produkty Scania Higer. Na ploše 22 000 m2 má výrobní kapacitu 1 000 kusů za rok. Vozidla jsou vyráběna na linkách Scania a 250 zaměstnanců pracuje podle stejných výrobních procesů jako ostatní výrobní závody Scania po celém světě.

Scania i Higer očekávaly, že Čína bude hlavním trhem pro spolupráci, ale ukázalo se, že většina produktů se bude prodávat mimo Čínu. Partnerství Scania-Higer je dosud největším vývozcem luxusních autokarů z Číny, do více než 50 zemí po celém světě je dodáváno přes 3 000 nákladově efektivních autobusů Scania Touring. Spolupráce Scania a Higer je považována za jedno z nejúspěšnějších partnerství v čínském průmyslu užitkových vozidel.

Nyní výrobci společně přichází s novou řadou městských autobusů Scania Fencer zaměřenou na provoz na Britských ostrovech. V budoucnu budou k dispozici všechny verze: nízkopodlažní, s nízkým vstupem, 2 nápravové, 3 nápravové, kloubové i dvoupodlažní. Byl vyvinut, navržen a vyroben společností Scania a postaven na vlastních autobusových linkách v továrně Suzhou.

Práce s lidmi v Higer byla absolutním potěšením a jsme opravdu nadšení, že s nimi můžeme tento autobus uvést na trh. Při vývoji Fencer jsme pracovali přímo s týmem Higer. Jsme ohromeni jejich vášní pro produkt, pozorností k detailům a také jejich schopností vytvářet specifikace pro britské provozovatele. Naši zákazníci budou tento autobus milovat,“ uvedl Martin West, obchodní ředitel pro autobusy a autokary Scania ve Velké Británii.




Scania uvádí městský autobus Fencer
Scania Fencer má preméru ve Velké Británii. Foto Scania
Scania uvádí městský autobus Fencer
Scania uvádí městský autobus Fencer
Scania uvádí městský autobus Fencer
V roce 2016 byla dokončena nová továrna v Suzhou západně od Šanghaje. Foto Scania