RegioJet hlásí rekordní tržby

Za prvních devět měsíců letošního roku dosáhly společnosti Holdingu Student Agency nejvyšších tržeb v celé své historii. S jeho vlaky a autobusy cestuje o 30% více lidí než vloni.

Za prvních devět měsíců letošního roku dosáhly společnosti Holdingu Student Agency nejvyšších tržeb v celé své historii. S jeho vlaky a autobusy cestuje o 30% více lidí než vloni.

Tržby společnosti RegioJet v rámci vlakové přepravy atakovaly hranici dvou miliard korun, tedy o téměř 40 % více než v předchozím roce. U autobusové dopravy vzrostly tržby na téměř 600 milionů korun, což představuje oproti roku 2021 téměř dvojnásobný nárůst.

Na rekordních tržbách se podílel nárůst počtu přepravených cestujících.  Za první tři čtvrtletí letošního roku převezl RegioJet na palubách svých žlutých vlaků a autobusů 7,7 milionů cestujících. V porovnání se stejným obdobím loňského roku představuje tento počet až třetinový nárůst.

“Za prvních devět měsíců jsme dosáhli nejvyšších tržeb v historii, a to díky silné poptávce cestujících po veřejné dopravě. Velký zájem lidí o cestování po covidu a značný nárůst nákladů domácnostem vrátil veřejnou dopravu do popředí zájmu a přivedl cestující zpět do vlaků a autobusů. Výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku napovídají, že v tomto roce dosáhneme kladného hospodářského výsledku, a to i ve světle značných tlaků na zvýšení nákladů na personál nebo elektrickou energii. Velice pečlivě vývoj nákladů vyhodnocujeme, abychom se udrželi v kladných číslech,” říká Petr Kohoutek, finanční ředitel HOLDINGU STUDENT AGENCY.

Silný růst a velmi příznivé ekonomické výsledky jsou dány především zákaznickým úspěchem mezinárodních spojů na trase Praha – Vídeň - Budapešť, kde meziročně vzrostl počet cestujících až dvojnásobně. O téměř 40 % se zvýšil počet cestujících i na dalším mezinárodním spojení Praha - Bratislava - Žilina.

Pozitivní vliv na výsledky má také linka do Chorvatska, kterou RegioJet provozuje od roku 2020 každoročně od června do září, a dále spojení Praha - Přemyšl. Tento původně humanitární spoj, jehož provoz byl zahájen letos v březnu, vstoupil od letošního června do komerčního režimu a na denní bázi zajišťuje ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi spojení mezi Českou republikou a Ukrajinou.

Letošní rok je úspěšný také z hlediska obsazenosti, která se po covidových letech opět dostává na vysokou úroveň. Za první tři čtvrtletí letošního roku RegioJet eviduje obsazenost u autobusů i v komerčních vlakových spojích přesahující 80 %. U vlaků se v meziročním srovnání jedná o 20-ti procentní nárůst, u autobusů jde o desetiprocentní navýšení obsazenosti.  

K nejvytíženějším spojům patří linka Praha-Amsterodam. Je to dlouhá linka, kde se nám daří vytížit obsazenost na 99 procent. Velmi dobře se také daří lince Praha-Berlín, tak i sezónní lince z Prahy do Splitu,” říká Dita Tomešová, ředitelka autobusové dopravy RegioJet.