Rakouský Postbus využívá 48 nových Intouro L
Rakouský Postbus využívá 48 nových Intouro L na meziměstských trasách. Foto Daimler

Největší autobusová společnost ÖBB Postbus v průběhu deseti let zařadila do provozu více než 600 autobusů Mercedes-Benz. Pro meziměstské linky koupil nové.

Největší autobusová společnost ÖBB Postbus v průběhu deseti let zařadila do provozu více než 600 autobusů Mercedes-Benz. Pro meziměstské linky koupil nové.

Společnost Österreichische Postbus AG uvedla do provozu 48 vozů Mercedes‑Benz Intouro L. Třínápravové meziměstské autobusy o délce téměř 15 metrů jsou v provozu ve spolkových zemích Salcbursko (15 vozidel) a ve Štýrsku (33 autobusů). Postbus zvolila nejdelší verzi řady. 14,88 metru dlouhý Mercedes-Benz Intouro L s 65 sedadly je ideální pro trasy s velkým počtem cestujících.

Autobusy jsou určeny pro Salcburský a Štýrský dopravní svaz. Konfigurace se liší jen nepatrně. Kromě nápadného laku zaujmou u typicky meziměstských autobusů elegantní integrovaná vnější zpětná zrcátka. Cestujícím se zhoršenou pohyblivostí pomůže výtah u širokých dvoukřídlých zadních dveřích. Uvnitř je vlevo po směru jízdy speciální prostor pro kočárky nebo invalidní vozíky, které se upevňují pomocí praktického nového připojení.

O příjemné klima na palubě se kromě výkonného ventilátorového topení starají dvojitá boční okna, elektricky ovládaná střešní okna a střešní klimatizace EvoCool Basic. Autobusy mají také aktivní filtry s antivirovou funkcí. Podlahová krytina, obložení bočních stěn, přihrádky na zavazadla a sezení přispívají k pohodlí i na dlouhých cestách. Sedadla pro cestující Mercedes-Benz Travel Star Eco pocházejí z vlastní výroby. O infotainment na palubě se starají dva 29palcové TFT monitory.

Řidiči sedí v klimatizované kabině s ochranným sklem po celé šířce dveří. Využívají klimatizované sedadlo a komponenty jako je vyhřívané čelní sklo, kamerový systém u druhého vstupu, a couvací kameru s permanentním spínačem i při jízdě vpřed, jsou tak neustále informováni o dění za vozidlem.

O pohon autobusů se stará kombinace účinného motoru Mercedes-Benz OM 470 s výkonem 290 kW (394 k) a šestistupňové automatické převodovky ZF Ecolife 2 ve spojení s nápravou Mercedes-Benz RO 440.

ÖBB Postbus využívá přenos údajů o vozidle přes standardní datové centrum a diagnostická data jsou integrována do systémů správy vozového parku prostřednictvím Daimler Buses Cloud. Výsledkem je elektivnější správa provozu a vzdálená technická podpora řidiče.

Celkem ÖBB Postbus za posledních deset let rozšířil svůj vozový park o více než 600 autobusů Mercedes‑Benz. S téměř 2 100 vlastními autobusy a dalšími vozidly od dceřiných společností a subdodavatelů provozuje největší autobusová společnost v Rakousku většinu sítě meziměstských autobusů zasahující i do sousední České republiky.

Všechny autobusy dohromady ročně najedou 140 milionů vozových kilometrů na téměř 30 000 trasách (s téměř 700 meziměstskými) a přibližně 20 000 zastávkami. Postbus ročně dopraví do svých destinací asi 131 milionů cestujících, z nichž asi 70 procent tvoří školáci.

Společnost se sídlem ve Vídni propojuje více než 1700 obcí po celém Rakousku. Ve více než třetině jsou autobusy jediným prostředkem hromadné dopravy.