První elektrobusy v polském Gdaňsku od MAN
Za 14 měsíců se v Gdaňsku objeví první elektrobusy MAN. Fotografie ze slavnostního podpisu smlouvy na dodávku vozidel. Foto: Dominik Paszliński / gdansk.pl

V historickém městě na pobřeží Baltského moře začíná nové éra ve veřejné dopravě. Provozovatel městské dopravy Gdańskie Autobusy i Tramwaje nasadí za rok do provozu 18 bateriových ebusů. Uvažuje o vodíku. 
V historickém městě na pobřeží Baltského moře začíná nové éra ve veřejné dopravě. Provozovatel městské dopravy Gdańskie Autobusy i Tramwaje nasadí za rok do provozu 18 bateriových ebusů. Uvažuje o vodíku. 
Gdańskie Autobusy i Tramwaje (GAiT) ukončil výběrové řízení a podepsal 2. srpna se společností MAN smlouvu na dodání 10 modelů dvanáctimetrových MAN Lion's City 12 E a 8 kusů osmnáctimetrových MAN Lion's City 18 E. Zakázka má hodnotu 62 milionů PLN (necelých 326 milionů korun). První ekologické autobusy se objeví v Gdaňsku do 14 měsíců.

Prezentace kloubového autobusu se konala 2. srpna a ve stejný den byla v industriálních, historických kulisách loděnice podepsána smlouva. Doba dieselová se tak pomalu stává minulostí i v krásném historickém městě s velkým námořním přístavem u Baltského moře. Podle primátorky Gdaňsku Aleksandry Dulkiewicz je to první, ale ne poslední krok v obnově flotily dopravce.

Prezentovaný MAN Lion's City E, kterých je objednáno 8, je určen pro 180 lidí. Všechna vozidla budou vybavena podle norem v městské hromadné dopravě v Gdaňsku, budou přizpůsobena potřebám osob se zdravotním postižením a cestujícím s kočárky. Všechna madla budou ve žluté barvě a tlačítka budou popsána v Braillově písmu. Všechna vozidla nově zařazovaná do vozového parku GAiT budou muset být vybavena pokročilými bezpečnostními systémy- nouzového autonomního brzdění vozidlem při detekci překážky a asistentem mrtvého úhlu. Cestovní komfort podpoří klimatizace, informační LED panely a USB nabíječky. Dále monitorovací systém, systém počítání cestujících, defibrilátory a upínací popruhy pro bezpečnou přepravu kol.

Autobusy pro Gdaňsk se budou vyrábět v polském závodě MAN ve Starachowicích. Prezentovaný kloubový MAN Lion's City přijel do Gdaňsku z Varšavy na jedno nabití. Výrobce udává dojezd kloubového autobusu na 340 km, standardního 401 km. Díky dostatečně velkým dojezdům budou gdaňské e-busy linky obsluhovat bez průběžného dobíjení, jen s nabíjením v depu v noci. Nabíjecí stanice ve vozovně má mít zatím 18 nabíjecích bodů. Systém správy, nabíjení a příprava vozidla do provozu, bude integrován s IT systémem GAiT.

GAiT nesází jen na elektrické bateriové autobusy, na šesti linkách testoval v červnu také autobus s pohonem na vodík. "Nesobus" vyrobený společností Polsat Plus v Polsku je na jedno tankování (15 minut) schopen ujet 450 km. Vodík je uložen na střeše v pěti nádržích o objemu 1 560 litrů pro 37,5 kg vodíku, který postačí na ujetí 450 kilometrů.

Prozatím byla v depu dopravce postavena mobilní vodíková stanice, v příštích měsích by ve městě měla vyrůst první vodíková stanice, která bude jak pro autobusy a další užitková vozidla, tak pro soukrová auta.

První elektrobusy v polském Gdaňsku od MAN
První elektrobusy v polském Gdaňsku od MAN
Premiéra Nesobusu proběhla v polovině června na městském stadionu Polsat Plus Arena Gdańsk. Zkušebně jezdil autobus na vodík pět dní na šesti linkách v Gdaňsku. Foto gdansk.pl
První elektrobusy v polském Gdaňsku od MAN