Premiéra eCitara v Rakousku
Autobusy jsou nabíjeny zelenou elektřinou, kterou dodává ÖBB INFRA. Rychlé nabíjení zajišťují tři pantografové nabíjecí stanice a pomalé nabíjení probíhá v v garážích Postbusu. Foto Daimler

Postbus uvádí do provozu jedenáct elektrických autobusů na jihu Weinvirtelu, největší rakouské vinařské oblasti.
Postbus uvádí do provozu jedenáct elektrických autobusů na jihu Weinvirtelu, největší rakouské vinařské oblasti.
Největší autobusový dopravce v Rakousku - Postbus - má za sebou testování několika elektrických autobusů téměř po celém Rakousku. Od roku 2020 je ekologičtější místní autobusová doprava ve Vorarlbersku na západě Rakouska. Nyní následuje region jižní Weinviertel v Dolním Rakousku. Dopravní sdružení Verkehrsverbund Ost-Region (VOR) a Postbus nasazují do provozu jedenáct Mercedes-Benz eCitaro. Jsou to první plně elektrické autobusy Mercedes-Benz v pravidelném provozu na rakouských silnicích.

Na linkách 530 a 535 spojující vlaková nádraží v Gänserndorfu, Wolkersdorfu a Mistelbachu nahradí elektrické autobusy dosavadní naftové. V nepřetržitém provozu v hodinových intervalech ujedou s nulovými emisemi 1,3 milionu kilometrů ročně a měly by ušetřit 95 tun CO2. Nabíjet se budou zelenou elektřinou na třech stanicích výkonem až 300 kW prostřednictvím pantografu za 30 minut a přes noc také pomalým nabíjením výkonem 150 kW v garážích Postbusu v Mistelbachu a Wolkersdorfu.

ECitara jsou vybavena komunikačním modulem Omniplus ON Bus Data Center pro sledování v reálném čase, řídicí centrum tak může nepřetržitě sledovat úroveň nabití baterie a zbývající dojezd a všechny diagnostické zprávy. ÖBB Postbus integruje data o vozidlech také do svých vlastních systémů pro správu vozového parku.

V posledních deseti letech přidal Postbus AG,  dceřiná společnost ÖBB-Personenverkehr AG, do své flotily 579 autobusů Mercedes-Benz. Postbus se sídlem ve Vídni obsluhuje více než 2 400 autobusy přes 1 700 obcí v celém Rakousku. Autobusy u našich jižních sousedů zajišťují asi třetinu regionální dopravy. VOR je největší dopravní sdružení v Rakousku, komplexní služby mobility a podporu všem cestujícím ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandu ve spolupráci s více než 40 partnery v oblasti železniční a autobusové dopravy poskytuje od roku 1984.


Premiéra eCitara v Rakousku
Postbus AG koupil jedenáct plně elektrických sólo autobusů eCitaro. Foto Daimler