Plecháč a dřevák pojedou centrem Brna pro Ukrajinu
Historický „dřevák“ z roku 1943 (výr. KP Strojírna Brno) vozil cestující po Brně do roku 1971, poté ho získalo Technické muzeum v Brně. Do DPMB se vrátil v roce 1989 a je využíván jako historické vozidlo. Kompletní rekonstrukcí prošel vůz v roce 2006 a další opravou v 2020 . Tramvaj č. 107 má kapacitu 28 míst k sezení a 20 ke stání. Foto DPMB

V sobotu 5. března vypraví brněnský dopravní podnik na retro linku H4 historické tramvaje. Jízdné je dobrovolné a výtěžek bude věnován na humanitární pomoc.
V sobotu 5. března vypraví brněnský dopravní podnik na retro linku H4 historické tramvaje. Jízdné je dobrovolné a výtěžek bude věnován na humanitární pomoc.
"Vedení města Brna jsme nabídli autobusy, pracovní místa i ubytování pro osoby, které hledají v Brně útočiště před válkou na Ukrajině. Akce Jezdíme pro Ukrajinu historickými tramvajemi je další cestou, kterou chceme vyjádřit podporu tamním obyvatelům a poskytnout jim konkrétní finanční pomoc. Srdečně zvu na sobotní jízdy nejen naše fanoušky, ale všechny, kterým projížďka udělá radost a zároveň chtějí spolu s námi pomoci,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Historické tramvaje 4MT 134 (plecháč) a vůz č. 107 (dřevák) budou jezdit v sobotu 5. března 2022 po trase historické linky H4, tedy: Nové sady, smyčka – Nové sady, zastávka – Hlavní nádraží, Padowetz – Zelný trh – Náměstí Svobody – Česká, kostel sv. Tomáše – Malinovského náměstí a zpět.

Speciální charitativní linka bude v provozu od 10 do 18 hodin; tramvaje zastávkami projedou ve 20minutovém intervalu.

Zájemci mohou nastoupit a vystoupit na kterékoli ze zastávek, podmínkou je příspěvek do kasičky průvodčího, za který dostanou speciální jízdenku. Částka je libovolná, doporučené jízdné je 100 Kč za osobu. Jízdné je nutné platit hotově.

Veškerý výtěžek z akce Jezdíme pro Ukrajinu dopravní podnik vloží na účet Diecézní charity Brno. Cíle má dopravce nemalé: vybrat 100 tisíc korun. „Věřím, že to dáme,“ dodal Havránek.

Plecháč a dřevák pojedou centrem Brna pro Ukrajinu