Otokar získal velkou zakázku v Toskánsku
100 vozů 9metrových Vectio C LE přijede do Toskánska v průběhu tří let. Foto Otokar

Turecký výrobce byl úspěšný ve výběrovém řízení Autolinee Toscane, rámcová smlouva zní na 250 dieselových autobusů. Nové autobusy dodá znovu do Rumunska.

Turecký výrobce byl úspěšný ve výběrovém řízení Autolinee Toscane, rámcová smlouva zní na 250 dieselových autobusů. Nové autobusy dodá znovu do Rumunska.

Otokar Otomotive se svým prodejcem v Itálii, společností Mauri Bus System, v první části tendru porazili s nejlepší technickou a ekonomickou nabídkou další dva uchazeče Italiana Autobus a Mercedes. V druhé části byla podána jen jedna nabídka. Informaci přinesl italský server Autobusweb.com.

Třiletá rámcová dohoda zní na dodání celkem 250 vozů, první část zajistí dodání 150 dieselových vozidel s možností kompletního servisu, konkrétně Kent C, 10,8 metru s motorem Cummins ISB6.7 Euro VI, o výkonu 221 kW (300 k) pro až 94 cestujících na palubě.

V druhé části se jedná o 100 vozů 9metrových Vectio C LE, opět full servisem. Kapacita pro cestující je 59 osob, vozy jsou opět poháněny motorem Cummins ISB6.7 Euro VI, tentokrát však o výkonu 205 kW (280 k).

Autolinee Toscane, patřící francouzské skupině RATP, od 1. listopadu 2021 převzala autobusovou dopravu v celém regionu u Tyrhénského moře na 11 let a obnovuje vozový park autobusů. Do provincie Arezzo přijela v minulých měsících také Iveco Crossway pro meziměstské linky. Celkem nový dopravce pořídil 200 nových autobusů za 40 milionů eur. Do roku 2025 bude obnovena polovina vozového parku, tj. 1 200 nových autobusů. Znamená to investici kolem 240 milionů eur.

Turecký výrobce Otokar je v Itálii úspěšný, v říjnu na Next Mobility Exhibition v Miláně předal symbolicky 600. prodané vozidlo: Vectio U LE společnosti ASF Autolinee, která provozuje 300 autobusů značky Otokar v Lombardii.

V listopadu vyhrál také výběrové řízení vyhlášené městem Mogosoaia v Rumunsku. Na základě podepsané smlouvy dodá 12 elektrobusů e-KENT a zahájí tak elektrickou mobilitu ve městě ležícího na severozápadním okraji Bukurešti.

Model Vectio U LE bude v provozu příští rok i v České republice, první vozy z celkem 90 objednaných začnou v prvním pololetí přijíždět do Ústeckého kraj. Podporu zajišťuje Otokaru v České republice společnost BusPlan.


Otokar získal velkou zakázku v Toskánsku
e-KENT zahájí elektrickou mobilitu ve městě Mgosoaia v Rumunsku. Foto Otokar