Okolí Asterdamu se blíží k bezemisní veřejné dopravě
Se zprovozněním 106 elektrobusů společností Connexxion je vozový park v rámci koncese Amstelland-Meerlanden prakticky bez emisí. Foto Vervoerregio Amsterdam

Ke stovce elektrických autobusů od VDL u letiště Schiphol se přidává víc než dalších sto značky Ebusco. V roce 2025 bude oblast zcela bez dieselových autobusů.
Ke stovce elektrických autobusů od VDL u letiště Schiphol se přidává víc než dalších sto značky Ebusco. V roce 2025 bude oblast zcela bez dieselových autobusů.
V Nizozemsku, v oblasti jižně od Amsterdamu, je v provozu celkem 206 elektrobusů. Premiéru nových 111 vozů Ebusco 2.2 oslavily dopravní úřad Vervoerregio Amsterdam a provozovatel Transdev Nederland - Connexxion 6. dubna. Jde o 39 kusů 18m, 49 kusů 12m a 23 vozů s délkou 12,9 metru, všechny jsou vybaveny kamerami místo zpětných zrcátek. Autobusy s bateriemi o kapacitě 363 kWh ujednou na jedno nabití 350 km. na baterie jsou určené pro koncesi Amstelland-Meerlanden v oblasti Randstad (region zahrnující velká průmyslová města - Ultecht, Dordrecht, Amsterdam,Haarlem, Leiden, Haag, Rotterdam).

Všechny nové autobusy byly zakoupeny s pomocí úvěru od Transport Region Amsterdam. Nabíjecí infrastruktura vznikla za pomoci evropské dotace (CEFT). „Pokles počtu cestujících způsobený koronavirovou krizí byl pro dopravce těžký a stále je to obtížné, i přes vládní podporu. Naštěstí tento příklad Connexxion ukazuje, že i nadále bereme tuto další krizi, krizi klimatu, vážně. I nadále sledujeme naši ambici mít do roku 2025 zcela bezemisní místní dopravu. A my toho dosáhneme. To, co nyní stojí a jezdí v Amstelland-Meerlanden, slouží jako inspirace pro to, jak by se to dalo a mělo dělat. I z hlediska spolupráce se všemi partnery,“ říká Gerard Slegers, místopředseda představenstva Amsterdam Transport Region. V plánu je do konce tohoto roku také přestavba 15 dvoupodlažních autobusů na bionaftu.

Ebusco získalo objednávku na 156 elektrických autobusů koncem roku 2019. 45 směřuje do Haarlem-IJmond a 111 do okolí Schipholu, kde se připojují ke 100 ebusům VDL, které vstoupily do provozu v dubnu 2018.

Nové elektrické autobusy přijíždějí do Nizozemska také z belgické továrny VDL v Roeselaere. V síti regionální dopravy RET v okolí Rotterdamu má být začátkem května postupně uvedeno do provozu 30 ebusů. Zatím se budou dobíjet na hlavním nádraží v Rotterdamu, v průběhu roku bude postavena dobíjecí infrastruktura na dalším místech po městě a autobusových vozovnách a budou zajíždět o obcí na východ od města. RET přejde na plně bezemisní autobusový park do roku 2030. S příjezdem nových elektrobusů vyřazuje staré dieselové vozy, poslední dvě dodávky nových mají následovat v letech 2024 a 2029.

Okolí Asterdamu se blíží k bezemisní veřejné dopravě
30 nových autobusů od VDL bude v průběhu května zprovozněno také v Rotterdamu. Foto RET