Nový vodíkový autobus od Škoda Group premiérově na CZECHBUSU
Škoda H' CITY 12.

Nový model Škoda H'CITY vyjede poprvé zkušebně na pražské lince č. 170 Pražská čtvrť – Jižní Město. Vodík bude tankovat na první veřejné vodíkové plnicí stanici v Praze.

Nový model Škoda H'CITY vyjede poprvé zkušebně na pražské lince č. 170 Pražská čtvrť – Jižní Město. Vodík bude tankovat na první veřejné vodíkové plnicí stanici v Praze.

Po úspěšném představení na veletrhu InnoTrans 2022 zažil nový vodíkový autobus z dílen Škoda Group svou premiéru 22. listopadu 2022 i před českým a slovenským publikem. Nejnovější vozidlo z portfolia českého výrobce je vhodným dopravním prostředkem pro města, která se soustředí na udržitelná řešení pro městskou mobilitu a hledají variantu ke klasickým elektrobusům. Jako první ho bude testovat příští rok Praha. Dopravní podnik hlavního města Prahy podepsal zápůjčku vozidla až na čtyři roky.  Plnění vodíkem bude probíhat  na první vodíkové plnící stanici v Praze v ulici K Barrandovu.

Dnes se tu díváme na budoucnost městské dopravy – bezemisní vozidlo s pozitivními dopady na životy nás všech. Vím, že k této budoucnosti vede ještě dlouhá cesta, díky tomuto vozidlu ale děláme výrazný krok kupředu k jejímu dosažení, “ uvedl Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group. „Autobus H'CITY je nástupcem prvního modelu vodíkového autobusu Škoda TriHyBus představeného v roce 2009, oproti původnímu ale nabízí řadu inovací. Ve městech stále vidíme převahu dieselových vozidel, a proto věřím, že právě vodíkový pohon bude cestou k udržitelnější a čistší městské dopravě a že ten dieselový postupně nahradí. Vodíkový pohon totiž přináší výhody elektrobusu, ale eliminuje nutnost dobíjet ze zásuvky, což přináší flexibilitu klasických spalovacích motorů.“
 
Dopravní podnik hlavního města Prahy musí být vlajkovou lodí technologií 21. století, které zajištují vysoký komfort pro cestující i své okolí. Aktuálně nejen rozvíjíme tramvajovou sít a po 70 letech stavíme novou trolejbusovou trať, nově také začínáme testovat i vodíkovou technologii. Ta umožňuje velice pohodlný, plynulý provoz bez vibraci, je maximálně tichý a autobus sám o sobě neprodukuje žádné emise. Po otestovaní budeme mít potřebné zkušenosti z provozu i včetně finanční náročnosti, abychom se rozhodli, zda se městu vyplatí rozšířit vozový park o jednotky či desítky vodíkových autobusů,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP, na tiskové konferenci 22. listopadu 2022.

Vodíkový pohon je pro nás z pohledu pravidelného provozu nová technologie, kterou si nejdříve chceme vyzkoušet v typických podmínkách Prahy v běžném provozu s cestujícími a během všech ročních období, obdobně jako jsme v minulosti testovali různé typy trolejbusů či elektrobusů. Potřebujeme získat důležité údaje o technických a provozních parametrech, jízdních vlastnostech a chování vozidla v zimním i letním období, vyhodnotit je z provozního i nákladového hlediska, než se rozhodneme vodíkové autobusy případně nakoupit do vozového parku DPP. Vodík považujeme za další možnost diverzifikace zdrojů. Zhruba tři čtvrtiny výkonů DPP jsou lokálně bezemisní, když jsou zajišťovány elektrickou trakcí, tj. metrem a tramvajemi. S elektrifikací vybraných autobusových linek v souladu s naplňováním klimatických závazků na úrovni Prahy či ČR a zaváděním bateriových trolejbusů nebo elektrobusů se tento podíl bude ještě zvyšovat. DPP má však za úkol zajišťovat veřejnou dopravu v Praze i v krizových situacích, např. při přerušení provozu metra, blackoutu apod. Proto musíme zohledňovat také energetickou bezpečnost a zachovat si alespoň 25 % vozového parku nezávislého na nabíjecí infrastruktuře. Provozně nezávislá vozidla zatím budou v naftovém nebo hybridním provedení, ale pevně věříme, že výsledky testování nám potvrdí, že lokálně bezemisní vodíkový pohon nám může k větší diverzifikaci zdrojů také pomoci. Pokud bychom vodíkové autobusy v budoucnu nakupovali, jejich domovem by pravděpodobně byly naše garáže na Kačerově a v Hostivaře, kde by podle velikosti vozového parku mohla vzniknout i vlastní plnící stanice na vodík,“ dodal Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.

DPP plánuje nasadit autobus na linku č. 170 Pražská čtvrť – Jižní Město, která zajišťuje tangenciální spojení barrandovského sídliště s oblastí Jižního Města. Základními kritérii pro výběr linky byla délka linky (40 km pro jeden oběh), kopcovitý profil (typický pro řadu pražských autobusových linek), standardní typ vozu (12 metrů) a vedení trasy v blízkosti připravované první veřejné vodíkové plnicí stanice na území Prahy v ulici K Barrandovu. Domovskou garáží vozidla bude Kačerov, plnění vodíku bude probíhat během některé z provozních přestávek přejezdem z konečné zastávky Pražská čtvrť.

Autobusy na vodíkový pohon mají extrémně nízkou hlučnost a nízké vibrace, což je typické i pro klasické elektrobusy. Na rozdíl od nich je ale doplnění paliva do vodíkového autobusu nepoměrně rychlejší, protože nedochází k přímému dobíjení baterií. Do autobusu je doplňován vodík, který přímo v autobusu uvnitř PEM palivových článků vzájemnou reakcí s kyslíkem ze vzduchu vyrábí elektrickou energii. Vozidla tak nemusí čekat u nabíjecích stanic, ale jsou neustále připravena vyjet do provozu. Do vzduchu se pak uvolňuje pára, která vzniká jako vedlejší produkt chemické reakce. Díky tomu vodíkové autobusy nijak nezatěžují životní prostředí. Na jedno natankování H'CITY urazí až 350 km.

Na stánku Škoda Group byl kromě vodíkového autobusu k vidění i nízkopodlažní trolejbus T'CITY. Tento model je vyrobený s novou karosérií vyvinutou přímo pro Škodu. V souladu s aktuálními požadavky se jedná o moderní vozidlo šetrné k životnímu prostředí, které díky rekuperačnímu systému spoří energii. Vhodný je i pro trasy s úseky bez trakčního vedení, při použití trakční baterie umožňuje dojezd až 15 km. V neposlední řadě se v rámci veletrhu byl představen i monitorovací systém pro kolová vozidla Astrid, který sleduje a analyzuje vozidla od Škodovky přímo v provozu. Během jízdy monitoruje až 50 různých parametrů, mezi nimi například spotřebu, výdrž baterií či polohu autobusu.

Klíčové vlastnosti vodíkového autobusu Škoda H' CITY 12:
 
Délka: 12 020 mm
Šířka: 2 550 mm
Výška: 3 430 mm
Počet míst k sezení: 26
Počet cestujících: až 85
Dojezd na jedno naplnění: 350 km
Kapacita zásobníku vodíku: 39 kg

 


Nový vodíkový autobus od Škoda Group premiérově na CZECHBUSU
Tisková konference Škoda Group 22. listopadu 2022 a představení Škoda H'CITY.
Nový vodíkový autobus od Škoda Group premiérově na CZECHBUSU
Škoda H' CITY 12 uveze 85 cestujících.
Nový vodíkový autobus od Škoda Group premiérově na CZECHBUSU
Trolejbus Škoda T'CITY.
Nový vodíkový autobus od Škoda Group premiérově na CZECHBUSU
Nový vodíkový autobus od Škoda Group premiérově na CZECHBUSU