Nové udržitelné autobusy pro metropolitní oblast Barcelony
Nové autobusy AMB. Foto Albert Canalejo

Nejambicióznější obnova v Metropolitan Bus za posledních 15 let. Více než 300 nových hybdridních a elektrických autobusů v provozu do prvního čtvrtletí roku 2023
Nejambicióznější obnova v Metropolitan Bus za posledních 15 let. Více než 300 nových hybdridních a elektrických autobusů v provozu do prvního čtvrtletí roku 2023
Area Metropolitana de Barcelona (AMB), která která spravuje městskou dopravu v metropolitní oblasti hlavního města Katalánska, převzala od Solaris 30 nových udržitelných autobusů, 22 pro oblast Barcelona-Sant Boi a 8 vyjelo v severní části Barcelony. Do konce roku dorazí dalších 87 a zbývajících 187 vozidel z celkem 304 objednaných autobusů (kromě provozovatele MHD v Barceloně - TMB) během prvního čtvrtletí roku 2023. Díky novým hybridním a elektrickým vozidlům se udržitelný vozový park Metropolitan Bus dostane na začátku příštího roku ze současných 31 % na 64 %. Tento plán AMB je součástí strategie pro zlepšení kvality ovzduší mezi lety 2019-2024.

22 nových autobusů bylo 16. června při slavnostním představení uvedeno do provozu na trasu Barcelona-Sant Boi Llobregat, která zahrnuje 12 linek Metropolitan Bus a čtyři městské linky.

"S tímto plánem na obnovu více než 300 nových vozidel pro flotilu metropolitních autobusů AMB podnikáme další důležitý krok. Znamená to investici ve výši 120 milionů eur a také to, že v roce 2023 bude více než 60 % vozového parku metropolitních autobusů udržitelných,“ řekl viceprezident pro mobilitu, dopravu a udržitelnost AMB Antoni Poveda.

Do prvního čtvrtletí roku 2023 bude AMB začleňovat tyto nové hybridní a elektrické autobusy do nepřímo spravovaného vozového parku metropolitních autobusů AMB a nahrazovat tak nejstarší vozy. V současnosti má flotila více než 850 autobusů, z nichž 28 % je hybridních a 4 % elektrických - po této obnově se zvýší na 52 % diesel-elektrických hybridů, 2 % plug-in hybridů a 9 % elektrických.