Nové spoje Arrivy Expressů a velké změny na Plzeňsku

Od celostátních změn jízdních řádů pojede Arriva Express na lince  Teplice - Praha častěji, litvínovský zastaví na Hradčanské. Nové přímé spoje Plzeň - Domažlice a linka Plzeň - Nýřany.

 

Od celostátních změn jízdních řádů pojede Arriva Express na lince  Teplice - Praha častěji, litvínovský zastaví na Hradčanské. Nové přímé spoje Plzeň - Domažlice a linka Plzeň - Nýřany.

 

V neděli 11. prosince se mění jízdní řády vlaků a autobusů napříč republikou. Arriva využívá tuto příležitost a vychází vstříc požadavkům cestujících.

Nových spojů se dočkají cestující na trase Arriva Expressu mezi Teplicemi a Prahou, linka pojede častěji než dosud v pátek, v sobotu a v neděli. Kvůli velkému zájmu přidá Arriva v pátek navíc spoj s odjezdem ve 13:30 ze zastávky Teplice, Celní, z Prahy vyjede nový páteční spoj v 16:00. Rozšíření víkendového provozu zajistí šesti spoji s odjezdy v 10:00, v 14:00 v sobotu a v 15:00 v neděli nebo v 19:00 z Teplic, z hlavního města vyjedou nové víkendové spoje v 11:30, 17:00 a 20:30 ze zastávky Praha, nádraží Holešovice.

Také Arriva Express na trase mezi Litvínovem a hlavním městem pojede podle upraveného jízdního řádu. Cestující si psali například o to, aby jim autobusy zastavily v Praze u metra Hradčanská. Od neděle 11. prosince se tak stane, přitom se výchozí nebo konečná zastávka Praha, nádraží Holešovice nezmění a litvínovský Arriva Express tam bude stále začínat nebo končit, do metropole pojede po D7. Kvůli přidání zastávky na Hradčanské ale dochází v několika případech ke změnám v odjezdových časech. Jde třeba o původní spoje s odjezdem v 10:15 nebo 13:15 z Prahy, které pojedou o půl hodiny později, nedělní večerní spoj s odjezdem v 20:45 nahradí nový čas v 21:45.

Moravský Arriva Express na trase Olomouc – Brno jezdí podle stejného jízdního řádu, upraven je pouze provoz spojů během vánočních svátků.

Většina provozovaných autobusových linek Arrivy v rámci IDS nemá ve svých jízdních řádech zásadní změny a po dohodě s organizátory dojde jen na drobnější úpravy odjezdových časů tak, aby více vyhovovaly školákům nebo cestujícím do zaměstnání.

Na Příbramsku dochází k časovým úpravám i kvůli vyhodnocení integrace linek do systému PID, který se tady rozšířil v polovině června. Například na lince 495 pojede dopolední spoj z Nepomuku do Březnice o hodinu později, místo v 11:05 až v 12:10. Několik změn bude také na Voticku, třeba linka PID 532 bude zajíždět všemi spoji do Otradovic a bude posílen provoz v úseku z autobusové stanice ve Voticích na nádraží kvůli zajištění návazností na vlaky. Drobné změny jsou i na Berounsku, třeba odpolední školní spoj linky PID 545 s odjezdem v 14:29 ze Zaječova do Olešné pojede nově přes Cheznovice.

Na Mladoboleslavsku jsou největšími změnami úpravy tras linek 714 a 736 mezi Mladou Boleslaví a Kněžmostem, s tím souvisí i větší úpravy v jejich odjezdových časech. Na lince 724 z Mladé Boleslavi do Libáně jsou na základě požadavků obcí zrušeny spoje v 18:30 z Libáně a v 19:30 z Mladé Boleslavi. Ze stejného požadavku nebudou vybrané spoje na linkách 713 a 725 zastavovat v Sukoradech a Martinovicích. A dobrou zprávou pro školáky z Březiny je úprava na lince 733, kdy odpolední spoj s odjezdem v 14:20 z Mnichova Hradiště zajede do zastávky Březina, náves.

Většími změnami projdou letos linky IDPK v Plzeňském kraji. Mezi ty nejdůležitější patří zavedení přímých spojů mezi Plzní a Domažlicemi na lince 621 nebo zřízení linky 532 v trase Plzeň – Vochov – Myslinka – Nýřany, Doubrava a posílení spojení do Vochova. Posílena bude také doprava do průmyslové zóny Úherce a spojení do obcí Úherce a Nýřany na linkách 531 a 533. Zlepšeno bude také spojení Kralovicka do středních Čech. Nových dopoledních spojů se dočekají cestující na trase Plzeň – Všeruby – Líšťany a zpět. V zimní sezoně vyjede nová víkendová mezinárodní linka 983 z Klatov přes Gerlovu Huť a Železnou Rudu na Arber.

V ranní špičce jsou upraveny autobusové linky 253 a 254 z Plzně směr Dýšina, Kyšice, Chrást a zavedeno bude také nové spojení po 18. hodině. Většími úpravami prochází také jízdní řády linek 722 z Plzně do Tachova a 723 z Tachova do Mariánských Lázní kvůli úpravě jízdních dob. Nulový zájem cestující způsobil zrušení linek 459 Blovice – Vlčice – Blovice a 837 Kdyně – Podzámčí a nedělních spojů Přeštice – Stod a Stod – Dobřany. Vybrané spoje jsou nově vedeny v režimu na zavolání, nutné je objednat jejich jízdu nejpozději 30 minut před jejich plánovaným odjezdem na telefonu 378 035 477 nebo webu idpk.cz, což je uvedeno v jízdních řádech.

Pět linek IDPK mění své číslo:

    450 = 460 Nepomuk – Čížkov – Mladý Smolivec – Kasejovice
    453 = 449 Kasejovice, Chloumek – Kasejovice, Řesanice
    541 = 531 Přehýšov – Nýřany – Plzeň
    543 = 521 Nýřany – Zbůch – Plzeň
    621 = 640 Poběžovice – Horšovský Týn – Holýšov

A některé zastávky v Plzeňském kraji budou od 11. prosince s novým názvem.  

Vlaky Arrivy

Šest rychlíkových linek pojede podle téměř stejných jízdních řádů, jen vybrané rychlíky pojedou o pár minut dříve nebo později. Více změn je ve Zlínském kraji. Důvodem časových posunů je zpravidelnění dopravy a třeba i větší spolehlivost návazností nebo zkrácení intervalu mezi vlaky na lince S5 Uherský Brod – Bojkovice město a opětovné zavedení přímých školních vlaků Luhačovice – Uherské Hradiště a Bylnice – Vsetín – Valašské Meziříčí.

Více o změnách jízdních řádů na webu Arrivy.