Nové Solarisy pro Prahu. Historicky první autobusy této značky pro DPP
Solaris Urbino 8.9 LE pro DPP

První vozy z celkové dodávky malokapacitních autobusů 40 Solaris Urbino 8.9 LE byly předány.
Reklama
První vozy z celkové dodávky malokapacitních autobusů 40 Solaris Urbino 8.9 LE byly předány.
23.12.2012 - České hlavní město objednává na základě tendru celkem 40 malokapacitních Solaris Urbino 8.9 LE. Vozy budou dodány v postupných dodávkách od 2012 do 2015. Prvních 10 Solarisů už je Praze, dalších 30 pak přijde v následujících třech letech. Kontrakt je na 162 million korun (6.5 million euro).
Česká republika byla pro Solaris prvním exportním trhem v roce 2000.V samotné Praze Solarisy do nynějška využívali dopravci v PID, nikoli však DPP. Podrobněji k českým statistikám Solaris viz BUSportál a CZECHBUS 2012: Autobusy Solaris jsou už v mnoha českých městech
Malokapacitní autobusy LE (Low Entry) nabízejí místa pro 27 sedících a 39 stojících cestujících. Nabízejí výbornou manévrovatelnost i díky délce 8,9 m a šířce 2,4 m. proti druhým dveřím je prostor pro vozík či kočárky. V autobuse je motor Cummins 6,7 l 181 kW EEV a automatická převodovka ZF EcoLife.

Małgorzata Olszewska ze společnosti Solaris Bus & Coach komentuje: "Česká republika byla pro nás prvním exportním trhem a nyní pokračuje jako jeden z nejdůležitějších importérů našich autobusů. Vážíme si každé jednotlivé smoluvy, objednávku pro Prahu považujeme za součást úspěchu. Těšíme se, až budou naše autobusy v ulicích tohoto krásného města".

Z TZ Solaris Bus & Coach
Děkuji společnosti Solaris za uveřejnění aktuální zprávy a fotografie, vzhledem k proběhlému předávání jsem o podobný výstup prosila DPP. Petr Vorlíček, tiskové oddělení DPP, odepsal: "Jednáme s kolegy od autobusů, abychom připravili akci pro novináře, kdy si budete moci autobusy nafotit, prohlédnout a dozvíte se nich veškeré podrobnosti. Chtěli bychom tuto akci realizovat v první polovině ledna. Do této doby, kdy bude vše řádně připraveno nebudeme dělat pro média žádné prohlídky apod."
Nic proti akcím, ale aktuálnost informace je pro média neméně důležitá.
Na tyto autobusy jsme se ptali již začátkem prosince Zeptali jsme se DPP na dodávku malokapacitních autobusů Solaris Urbino 8.9 LE. Tak jsme rádi, že máme informace dříve, než vyjde DP Kontakt.

ČSAD Střední Čechy: 20.12.2012 byly slavnostně představeny na autobusovém nádraží Mělník 3 nové autobusy Solaris Urbino 12

2009: Nejkratší autobus Solaris - 8.6 m Alpino - se představil v areálu Dopravního podniku hlavního města Prahy

Nové Solarisy pro Prahu. Historicky první autobusy této značky pro DPP
Solarisy Urbino 8.9 LE pro DPP
Nové Solarisy pro Prahu. Historicky první autobusy této značky pro DPP
Solange Olszewska a Malgorzata Olszewska © BUSportál