Německá vláda financuje nákup 472 e-busů do Hamburku
Žáci školy Walddörfer převzali „šek do budoucna“ na nákup nových autobusů. Foto HVV

Přibližně 160 milionů Eur na autobusy šetrné ke klimatu a nabíjecí infrastrukturu půjde v nejbližších letech pro obnovu flotil Hamburger Hochbahn AG a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH.

Přibližně 160 milionů Eur na autobusy šetrné ke klimatu a nabíjecí infrastrukturu půjde v nejbližších letech pro obnovu flotil Hamburger Hochbahn AG a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH.

Spolkový ministr pro digitální záležitosti a dopravu (BMVD) Volker Wissing informoval o finančních prostředcích ve výši zhruba 160 milionů Eur na elektrifikaci veřejné dopravy v Hamburku a okolí. Příjemci podpory jsou Hamburger Hochbahn AG (HOCHBAHN) a Verkehrsbetriebe Hamburg- Holstein (VHH). Celkem jezdí v Hamburku téměř 1 800 vozidel, která mají být převedena na bezemisní. Obě společnosti od roku 2020 objednávají už pouze elektrobusy, aktuálně jich je v provozu více než 160. První vstoupil do provozu na začátku roku 2019.

Jde o první finanční prostředky pro společnosti ve veřejné dopravě podle Směrnice na podporu alternativních pohonů v autobusech v osobní dopravě ze dne 7. září 2021.
 

Cílem HOCHBAHN je do roku 2030 převést svůj autobusový park čítající přibližně 1 000 vozidel na alternativní pohony. Získá asi 97 milionů Eur na pořízení 289 elektrobusů (194 sólo a 90 kloubových a 5 na palivové články) a 481 dobíjecích stanic. BMDV již podpořilo dopravce částkou 12 milionů Eur na nákup 60 elektrobusů a dobíjecí infrastrukturu a dalšími 6,4 miliony Eur na vozovnu Gleisdreieck.


Také VHH plánuje do roku 2030 převést celý svůj vozový park asi 670 vozidel na elektrické pohony. Její projekt Elexity2022 je financován částkou přibližně 59 milionů eur na nákup 183 elektrických autobusů (117 sólo a 57 kloubových a 9 minibusů)a dobíjecí infrastruktury. Dosud získala 15 milionů Eur na 64 bateriových elektrobusů a 1,8 milionu na modernizaci vozovny Bergedorf.

Aktuálně už jezdí v městské dopravě v Hamburku 135 sólo autobusů, 30 kloubových a 2 minibusy. Technicky došlo za poslední dva roky k výrazným zlepšením: dojezd na jedno nabití se pohybuje od více než 200 km (kloubové autobusy) do 270 km (sólobusy). Znamená to, že drtivá většina se nabíjí jen jednou.

Vedle nákupu autobusů šetrných k životnímu prostředí a klimatu je druhým velkým problémem infrastruktura potřebná k provozu. Osm autobusových dep HOCHBAHN a 12 dep VHH musí být vybaveno dobíjecími stanicemi. HOCHBAHN má v současnosti 183 dobíjecích stanic a VHH 64 v provozu. Vybavují se také dílny údržby.  

Současně s tím, jak se zvyšuje počet autobusů, je třeba budovat nová depa a přizpůsobovat stávající. Letos v létě začne HOCHBAHN stavět první vozovnu v Meiendorfu, která je kompletně zaměřena na e-mobilitu.V současné době probíhá architektonická soutěž na stavbu první vícepodlažní vozovny na Veddelu. VHH letos v létě zřídí ve svém největším depu v Schenefeldu nejmodernější nabíjecí technologii, aby bylo možné v budoucnu nabíjet až 80 e-busů současně. V letošním roce začne také přestavba dalších dep.

"472 městských autobusů v Hamburku bude v budoucnu jezdit elektricky – investujeme zhruba 160 milionů Eur. Ochrana klimatu začíná u dveří - při nástupu do veřejné dopravy. Potřebujeme klimaticky neutrální mobilitu lidí. Toho můžeme dosáhnout jedině použitím elektrických vozidel k udržitelnému a trvalému snížení emisí z provozu. Autobusy mají v současné době enormně vysoký jízdní výkon v našich městech, kam směřujeme naši iniciativu. Naše podpora pomůže v nadcházejících letech elektrifikovat až 40 procent vozového parku městských autobusů v Hamburku," uvedl spolkový ministr Volker Wissing.