Největší ostrov ve Švédsku objednává autobusy IVECO
GotlandsBuss objednal čtyři IVECO Crossway LE 12. Foto Iveco

Od letošního roku Bivab a subdodavatel GotlandsBuss převezmou provoz veřejné dopravy na největším ostrově v Baltském moři.  GotlandsBuss proto objednal 39 autobusů IVECO na biopaliva HVO100 a bioplyn.

Od letošního roku Bivab a subdodavatel GotlandsBuss převezmou provoz veřejné dopravy na největším ostrově v Baltském moři.  GotlandsBuss proto objednal 39 autobusů IVECO na biopaliva HVO100 a bioplyn.

V letech 2009 až 2020 GotlandsBuss provozoval všechny školní a pravidelné linky, od června 2023 jako subdodavatel pro Bivab. Z 66 nových autobusů bude 39 od dodavatele IVECO Wetlandia. Tyto autobusy se budou podílet na školní, meziměstské, městské a dopravě na vyžádání po celém ostrově. Zbytek vozů by měl dodat EvoBus/Daimler Bus Vetlanda.

GotlandsBuss si IVECO Crossway před objednáním v provozu nejdříve vyzkoušel. "Zkušební jízda autobusu Crossway dopadla dobře. Byli jsme pozitivně překvapeni, jak silný byl motor i komfortem. Líbila se nám jednoduchost designu a pocit kvality. Příjemný byl i prostor pro řidiče a testovací jízdy nám potvrdily, že se autobus pro náš provoz dobře hodí," říká Göran Hult, generální ředitel GotlandsBuss.

Objednávka zahrnuje tři IVECO 70C Rapido (29 míst) a třináct IVECO 70C Feniks s 31 místy (nástavba na podvozku IVECO), čtyři IVECO Crossway LE City 12 metrů (37 míst) a 19 IVECO Crossway LE Line 13 metrů (49 míst).

"IVECO nabízí široký výběr autobusů. Zajímavé jsou zejména s 29 a 31 sedadly, protože tyto mohou být postaveny pouze na podvozku IVECO. Neexistuje žádný jiný výrobce podvozků, který by mohl nabídnout podvozek o hmotnosti 7,2 tuny a který by dokázal postavit autobus této velikosti, takže máme výhradní práva a nabízíme něco jedinečného. Jsou také dobrou volbou, pokud jde o vozidla na plyn, která také vstoupila do hry v této zakázce," říká Adam Djupfeldt, obchodní manažer Wetlandia.

GotlandsBuss měl požadavek, aby 100 procent pohonu autobusů tvořila biopaliva, z toho 70 procent bioplyn. Bioplyn se vyrábí v místních podmínkách na Gotlandu.