Největší objednávka na elektrické autobusy pro VDL Bus & Coach: 193 Citea
Citea LE-135 budou k dispozici ve verzi R-Net (síť rychlých autobusů se snadnými přestupy) a M-Net (modré autobusy se stejným komfortem převážně pro městské linky). ©VDL

Nizozemský region Zaanstreek-Waterland chce nejpozději do roku 2025 jezdit se zcela bezemisním vozovým parkem. Od 10. prosince 2023 vyjede s novou koncesí a novým dopravcem EBS 60 autobusů VDL Citea LE-122 a 133 Citea LE-135.

Nizozemský region Zaanstreek-Waterland chce nejpozději do roku 2025 jezdit se zcela bezemisním vozovým parkem. Od 10. prosince 2023 vyjede s novou koncesí a novým dopravcem EBS 60 autobusů VDL Citea LE-122 a 133 Citea LE-135.

EBS získala novou koncesi ve výběrovém řízení v říjnu 2022 a zavázala se k bezemisní přepravě. V prosinci 2023 tak vyjede s až 193 VDL Citea nové generace. Vozidla založená výhradně na elektrickém pohonném ústrojí budou dodávána od září 2023. Pro VDL Bus & Coach jde o největší objednávku, kterou kdy na elektrická vozidla obdržela.

VDL Bus & Coach má dodat 60 autobusů VDL Citea LE-122 a 133 autobusů typu LE-135. Vozidla LE-135 budou k dispozici ve verzi R-Net (síť autobusů v červeno-šedých barvách s rychlými a snadnými přestupy) a M-Net (modré autobusy se stejným komfortem převážně pro MHD, doplňují síť R-net). Citea LE-122 budou vybavena akumulátory s kapacitou 490 kWh a LE-135 bateriemi o kapacitě 552 kWh.

"Jsme nesmírně hrdí na to, že budeme moci příštích 15 let provozovat veřejnou dopravu v Zaanstreek-Waterland. Elektrické autobusy jsou pro nás nás logickou volbou. Díky této objednávce se naše flotila rozroste na více než 500 e-busů. Máme velkou důvěru ve spolupráci s VDL na této zakázce pro Zaanstreek-Waterland,“ řekl Wilko Mol, generální ředitel EBS.

Podle Transport Region Amsterdam, dopravního úřadu, který spravuje čtyři koncesní oblasti, kromě Zaanstreek a Waterland (zahrnuje 7 obcí)  také Amsterdam a Amstelland-Meerlanden, vstupuje EBS do ambiciózní a flexibilní koncese. Začne s vysokou nabídkou přepravy a bude muset rychle reagovat na rostoucí počet cestujících, kteří se dosud po covidu do veřejné dopravy nevrátili, stejně jako nabídne nové technologické inovace pro cestující. Zajímavostí je, že v rámci výběrového řízení dopravní společnosti předkládají svůj dopravní plán včetně sítě linek a jízdních řádů. Splnit pak musí přepravní požadavky, jako v tomto případě jízda zcela bez emisí. Region chce do roku 2025 přejít na zcela bezemisní veřejnou dopravu.

"VDL Bus & Coach je schopna dodat celou novou flotilu pro tuto nově vytvořenou koncesi, a jsme na to hrdí," řekl Rolf-Jan Zweep, který 1. ledna 2023 převzal roli generálního ředitele ve VDL Bus & Coach od Paula van Vuurena. 2023. EBS a VDL již spolupracovali, když nizozemský výrobce dodal 10 elektrických kloubových vozidel pro koncesi Waterland a 23 elektrických nízkopodlažních autobusů pro Haaglanden.

Za posledních deset let se VDL Bus & Coach stala jedním z předních hráčů v Evropě na poli e-mobility. Od představení první Citea SLF-120 Electric během výstavy UITP Mobility & City Transport v roce 2013 v Ženevě, se zaměřila na elektrickou mobilitu. Nejnovější generaci Citea s nulovými emisemi představuje VDL jako koncept autobusu pro budoucnost - vyznačuje se bateriemi v podlaze, jednodílnými kompozitními bočními stěnami, chytrým energetickým managementem, propracovaným systémem klimatizace a ergonomickým prostředím pro řidiče. Řada se skládá ze čtyř vylepšených délkových variant a pěti typů. Prodala se již v několika zemích a jezdí v Nizozemsku (Eindhoven a Amsterdam), Finsku (Kotka a Lahti), Belgii (Flandry), Německu (Oberhausen a Braunschweig) a ve Francii (Bordeaux).

EBS je rychle rostoucí nizozemská společnost veřejné dopravy, v současné době provozuje veřejnou autobusovou dopravu ve čtyřech koncesích. Od roku 2011 v regionu Waterland (pro Transport Region Amsterdam). Waterland je oblast severně od Amsterdamu. Od roku 2018 ve Voorne-Putten & Rozenburg (z pověření metropolitní oblasti Rotterdam-Haag - MRDH. Tato oblast se nachází těsně pod Rotterdamem a těžištěm sítě linek je rychlé, přímé spojení R-net mezi Spijkenisse, Hellevoetsluis a Brielle.  Od roku 2019 v regionu Haaglanden (také z pověření MRDH). Zahrnuje regionální dopravu v okolí Haagu, včetně městských služeb Delft a Zoetermeer. Od prosince 2022 v IJssel-Vecht (pro provincie Overijssel, Gelderland a Flevoland). To se týká regionální dopravy v regionech Veluwe, Central Overijssel a Flevoland. Od prosince 2023 bude EBS dopravcem v nové koncesi Zaanstreek-Waterland.


Největší objednávka na elektrické autobusy pro VDL Bus & Coach: 193 Citea
Nabíjecí stanice pro elektrické autobusy v Zaanstreek-Waterland na sever od Amsterdamu se staví. ©Vervoerregio Amsterdam