Největší investice Arrivy ve Slovinsku: nová Intoura
45 nových Mercedes-Benz Intouro pro pravidelnou meziměstskou dopravu je pro Arrivu zatím největší investicí ve Slovinsku. Foto Arriva Slovenia

Arriva Slovenia využívá od minulého týdne 45 nových meziměstských autobusů Mercedes-Benz Intouro délky 12 a 10,5 m.

Arriva Slovenia využívá od minulého týdne 45 nových meziměstských autobusů Mercedes-Benz Intouro délky 12 a 10,5 m.

Mercedes-Benz Intoura pro Arrivu jsou nejnovější generací příměstských autobusů s motory EURO 6 E. Jejich zavedením do provozu se podle Arrivy očekává roční úspora přibližně 60 000 litrů paliva s snížení emisí CO2 o 160 tun ročně, další výhodou je tišší provoz.

Všechny nové autobusy zajišťují cestujícím bezpečnost, například pomocí bezpečnostních pásů na všech sedadlech a řidičům pomáhají systémy kontroly stability vozidla ESP a elektronický brzdový systém. Odpovídající klima poskytuje výkonný systém vytápění a klimatizace, okna s dvojitým zasklením zajišťuje dodatečnou zvukovou a tepelnou izolaci proti vnějším vlivům. Pohodlná sedadla s komfortem zájezdového autobusu mají polohovatelné opěradlo a loketní opěrku. K dispozici je WiFi připojení.

Bo Karlsson, ředitel skupiny Arriva Slovenia, označil nové autobusy za důležitou akvizici. „Ve skupině Arriva Slovenia se snažíme být tou nejlepší volbou pro naše cestující, obchodní partnery a zaměstnance. Našim cestujícím poskytujeme denně bezpečnou a pohodlnou mobilitu a moderním a ekologickým vozovým parkem zajišťujeme zodpovědný přístup k životnímu prostředí. S těmito moderními, uživatelsky příjemnými a ekologickými vozidly poskytneme našim cestujícím ještě udržitelnější, čistší a energeticky účinnější veřejnou dopravu. Chceme, aby se veřejná doprava stala nejlepší alternativou k soukromým vozidlům. Jde o dosud největší investici do veřejné autobusové osobní dopravy ve Slovinsku. Jsem rád, že s novými autobusy cestující získají zvýšenou provozní spolehlivost a komfort a naši řidiči budou ovládat ještě lepší, pohodlnější a bezpečnější vozidla."

Arriva Slovenia je jednou z největších dopravních společností ve Slovinsku s podílem na trhu téměř 45 procent. Skupina zaměstnává 950 lidí a provozuje 545 vozidel. Působí téměř ve všech větších městech (Ljubljana, Maribor, Kranj, Koper, Novo mesto, Ptuj, Piran, Il. Bistrica, Sl. Bistrica, Portorož) a vzájemně je propojuje. Kromě městské, příměstské a meziměstské dopravy přepravuje cestující na mezinárodních linkách, především s Itálií a Chorvatskem.

Mercedes-Benz Intouro je vysokopodlažní meziměstský autobus s dieselovým pohonem emisní třídy EURO 6 E, vozidlo průběžně monitoruje hladinu oxidů dusíku NOx, částic PM a AbBlue a upozorňuje řidiče na možné nesrovnalosti. Pohonné jednotky těchto vozidel zahrnují automatizované 8stupňové retardérové ​​převodovky propojené se systémy rozpoznávání topografie vozovky pro zajištění úspory paliva. O další bezpečnost se starají zpětné kamery a elektronické parkovací brzdy.

Introura pro Arrivu jsou 12 m (35 vozidel) a 10,5 m dlouhá (10 vozidel) se 2 dveřmi, 77 (62) místy pro cestující, 55 (43) místy k sezení a 22 (19) na stání. Do konce roku 2022 obohatí vozový park dalších 15 nových, 23místných minibusů Mercedes Sprinter.

S novými autobusy dojde k omlazení průměrného stáří vozového parku skupiny Arriva Slovenia na 6,4 roku. Celková hodnota autobusů zakoupených v tomto roce je 10,9 milionu eur bez DPH.


Největší investice Arrivy ve Slovinsku: nová Intoura
Největší investice Arrivy ve Slovinsku: nová Intoura
Největší investice Arrivy ve Slovinsku: nová Intoura
V Arriva Slovenia oficiálně uvedli do provozu nové autobusy: ředitel skupiny Arriva Slovenia Bo Karlsson, za dodavatele ředitel Autocommerce d.o.o. Rasto Oderlap a státní tajemnice Ministerstva infrastruktury Alenka Bratušek. Foto Arriva Slovenia