Na Kladně jsou připraveny elektrobusy
Dva první elektrobusy jsou v ČSAD MHD Kladno. S cestujícími na lince 610 vyjedou nejpozději od září. Foto ČSAD MHD Kladno

ČSAD MHD Kladno v rámci nové smlouvy na provoz městské dopravy v příštích deseti letech vyšle od září do provozu dva elektrobusy SOR EBN 11.
ČSAD MHD Kladno v rámci nové smlouvy na provoz městské dopravy v příštích deseti letech vyšle od září do provozu dva elektrobusy SOR EBN 11.
V lednu 2021 uzavřelo Město Kladno smlouvu o veřejných službách na zajišťování městské dopravy od roku 2021 na příštích deset let s ČSAD MHD Kladno. To se zavázalo pro obyvatele provozovat komfortní a ekologické cestování.

Komfort v cestování v Kladně zajistí dopravce nízkopodlažními autobusy s moderními informačními i odbavovacími technologiemi a systémy sledování aktuální polohy, které komunikují s chytrými označníky na zastávkách. Všechny vozy budou v jednotném vizuálním stylu pro systém městské dopravy v Kladně – v bílé barvě s červenými pruhy, doplněné logem.  

"Podle podmínek smlouvy budou všechna vozidla od zahájení plnění 1. září v nízkopodlažním provedení a vybavena moderním elektronickým informačním vnitřním i vnějším systémem. Součástí odbavovacího zařízení bude čtečka bankovních karet, autobusy budou on-line sledovány a informace o poloze bude přenášena do informačního systému, informačních aplikací města Kladna a zastávkových zařízení. Cestující budou mít k dispozici Wi-Fi. Při zahájení bude 60% autobusů vybaveno klimatizací, v průběhu kontraktu bude tento podíl zvýšen minimálně na 85%," uvedl Ludomír Landa, ředitel ČSAD MHD Kladno.

Do provozu vyjede minimálně 60% autobusů na alternativní pohon, postupně nejméně 85%. Kromě pohonu na CNG, kdy už před rokem
pořídil nové autobusy značky Scania a SOR, vyšle dopravce do ulic nejpozději v září také první dva elektrobusy, půjde o typ SOR EBN 11. Autobusy na elektřinu budou zajišťovat obě pořadí vypravovaná na linku 610 spojující sídliště Kročehlavy s centrem města. SOR Libchavy je nedávno do Kladna dodal a nyní se s jejich provozem musí zaměstnanci provozu seznámit.

S masivnějším nasazením elektrobusů v městské dopravě v Kladně se počítá od roku 2023, kdy by mělo vyjet 16 nových elektrobusů, z toho 8 v dvanáctimetrovém provedení na linku 606 a 8 v kloubovém provedení na linku 603.

V Kladně bude i nadále platit částečná tarifní integrace s Pražskou integrovanou dopravou, kdy jsou v systému kladenské městské dopravy uznávány vybrané jízdní doklady PID. Cestující z linky PID mohou například využít své jízdenky i v autobusech městské hromadné dopravy či si v městském autobusu zakoupit jízdenku pro návazný spoj PID.



Na Kladně jsou připraveny elektrobusy
ČSAD MHD Kladno je jedním z největších provozovatelů autobusů na CNG u nás a největším ve Středočeském kraji. Vyzkoušel i některé typy elektrobusů, do své flotily je ale zařadí poprvé. Foto ČSAD MHD Kladno