- reakce společnosti STUDENT AGENCY. Tisková zpráva. Odkaz na TZ Ministerstva dopravy: "Ministerstvo dopravy otevře v dálkové železniční dopravě pro konkurenci až 75 procent výkonů."
Reklama
- reakce společnosti STUDENT AGENCY. Tisková zpráva. Odkaz na TZ Ministerstva dopravy: "Ministerstvo dopravy otevře v dálkové železniční dopravě pro konkurenci až 75 procent výkonů."
Tisková zpráva Ministerstvy dopravy: Ministerstvo dopravy otevře v dálkové železniční dopravě pro konkurenci až 75 procent výkonů.

Brno, 3.7.2009 – Ministr dopravy Gustáv Slamečka dnes na tiskové konferenci prezentoval scénář otevření trhu dálkové železniční dopravy. Záměrem Ministerstva dopravy je otevřít trh každoročním vypisováním výběrových řízení na ucelené provozní soubory linek tak, aby po 10 letech byly tímto způsobem zadány tři čtvrtiny všech dálkových vlaků.

Jedná se o zásadní posun v celém systému železniční dopravy. Doposud byly dálkové linky (spoje kategorií rychlík, expres, IC a EC) zadávány pouze Českým drahám. Nyní se Ministerstvo rozhodlo využít výhod řízeného konkurenčního prostředí a umožnit soutěžit o provozování dálkových linek i jiným dopravcům za přesně vymezených podmínek.

Ministerstvo zároveň hodlá jednoznačně preferovat zvýšení kvality dálkových vlaků. Soutěže přinesou na české koleje velké množství nejmodernějších vlakových souprav a rozšíří nabídky služeb. Spoje budou rychlejší a bezpečnější. Výhod konkurenčního prostředí na železnici však nevyužijí jen cestující: i ti, kteří vlakem necestují, budou těžit z úspor prostředků státního rozpočtu. Jasný a závazný harmonogram otevírání trhu je dokonce výhodný pro samotné České dráhy – dává jim jasnou perspektivu jako východisko obchodní strategie a přináší jistotu dlouhodobých smluv.

Rozhodnutí ministra dopravy je přelomovým a zásadním okamžikem pro českou železnici. Přišel po intenzivních diskusích a společných jednáních ministerstva dopravy se soukromými dopravci, zastoupenými společnostmi Arriva, Veolia Transport a STUDENT AGENCY. „Dnešní rozhodnutí ministra dopravy dává české železnici obrovskou příležitost. Tímto postupem můžeme v blízké budoucnosti dosáhnout úrovně nejlepších evropských železnic“, poznamenává k tomu Jiří Schmidt, zástupce soukromých dopravců na jednáních a obchodní ředitel STUDENT AGENCY.

Tisková zpráva STUDENT AGENCY.