Mikrobusy na objednání pro hendikepované od roku 2022 zajistí dopravu i pro Středočechy
Vega Tour a Lutan budou provozovat 35 speciálně upravených vozidel. Foto ROPID

Vega Tour a Lutan budou provozovat 35 speciálně upravených vozidel, využít je mohou nejen Pražané s průkazy ZTP a ZTP/P, ale i obyvatelé obcí v okolí Prahy.
Vega Tour a Lutan budou provozovat 35 speciálně upravených vozidel, využít je mohou nejen Pražané s průkazy ZTP a ZTP/P, ale i obyvatelé obcí v okolí Prahy.
Spolu s přípravami na spuštění zcela nového konceptu speciálních mikrobusů pro hendikepované od ledna 2022 se podařilo vyjednat možnost použití této služby i pro obyvatele Středočeského kraje v bezprostředním okolí metropole. Nově budou moci tuto službu v příměstských obcích za Prahou použít i obyvatelé Středočeského kraje s bydlištěm v těchto obcích ležících v 1. vnějším tarifním pásmu. Za 70 korun se tak lidé se sníženou schopností pohybu a orientace svezou do Prahy speciálním mikrobusem třeba z Říčan, Jesenice, Černošic nebo z Hostivice. Všichni Středočeši s trvalým bydlištěm kdekoli ve Středočeském kraji budou moci tuto službu využít nově na území Prahy.  

Aktuálně provozovaná služba mikrobusů na objednání pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace, držitelů průkazů ZTP a ZTP/P s trvalým pobytem v Praze byla Hlavním městem Prahou na jaře letošního roku přesoutěžena a od 1. 1. 2022 ji budou provozovat dva noví poskytovatelé, Vega tour a  Lutan. Na základě dohody radních Prahy a Středočeského kraje bude služba – provozovaná pod názvem Bezba doprava – nově určena také pro obyvatele s trvalým bydlištěm ve vybraných obcích v okolí Prahy. Pro všechny Středočechy přibude možnost využít Bezba dopravu na území hlavního města Prahy za standardní ceny.

Jsem velmi ráda, že se podařilo vyjednat, aby služby bezbariérové dopravy v rámci Prahy mohli využívat i lidé, kteří nebydlí přímo v metropoli. Provázanost Prahy a Středočeského kraje je obrovská a proto se musíme snažit, aby hranice mezi oběma regiony nebyla bariérou ale spojnicí. Pro mnoho rodin, ve kterých žije dítě či dospělý s postižením, je to velká pomoc. Možnost dovozu dítěte do školy či stacionáře umožní například rodiči chodit alespoň na částečný úvazek do zaměstnání nebo pečovat o další sourozence. Nejde ale jen o úsporu času. Jistota fungující služby, na kterou se mohou spolehnout,  napomůže i duševní kondici pečujících, kteří jsou často péčí velmi vyčerpáni. Věřím, že přechod na nové provozovatele proběhne hladce,“ řekla radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

"Roční náklady na zajištění bezbariérové dopravy představují necelých 13 milionů korun. Považuji však za velmi důležité, abychom přepravu osob pro všechny skupiny s omezenou schopností pohybu a orientace zajistili. V případě finančních možností do budoucna nevylučuji také rozšíření do dalších obcí,“ doplnil radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Vega Tour a Lutan budou provozovat 35 speciálně upravených vozidel, která bude obsluhovat personál speciálně vyškolený pro tuto činnost. Z 35 vozidel bude 25 mikrobusů pro přepravu 3-4 cestujících a 10 pro přepravu jednoho pasažéra. Každé vozidlo musí umožňovat přepravu alespoň jednoho klienta na vozíku (elektrickém nebo mechanickém). V případě potřeby smlouvy obsahují i vyhrazené změny umožňující rozšíření vysoutěžených služeb, tak aby služby fungovaly pro celé období platnosti smluv efektivně.

Příjem objednávek a plánování jízd bude v režii centrálního dispečinku Bezba dopravy provozovaného organizací ROPID. Cílem je poskytnout kvalitnější služby a zkrátit čekací objednávkové časy. Služba bude na území Prahy zpoplatněna nástupní sazbou 10 Kč a jednotlivým jízdným ve výši 40 Kč. Při cestě z mezi Prahou a příměstskými obcemi (nebo mezi různými příměstskými obcemi navzájem) stojí jedna jízda 60 Kč (jízdné pro děti od 6 do 15 let bude poloviční, děti do 6 let se přepraví zdarma). Nástupní sazba je opět 10 Kč pro všechny bez rozdílu.

Službu na území Prahy budou moci využít všichni lidé s trvalým bydlištěm v Praze nebo ve Středočeském kraji, pro cesty v rámci vyjmenovaných měst a obcí v 1. vnějším tarifním pásmu PID budou moci tuto službu využít lidé s trvalým bydlištěm v Praze nebo v těchto vyjmenovaných středočeských městech a obcích.

Dopravu je možné objednat prostřednictvím formuláře na webu www.bezba.cz, e-mailem na bezbadoprava@ropid.cz, případně telefonicky na čísle 234 704 572.