BUS Portál jako partner ADSSS - Asociace dopravních, spedičních a servisních společností (Střední Čechy) - chce postupně představit vybrané zajímavé aktivity členských firem ADSSS (více o asociaci v
Reklama
BUS Portál jako partner ADSSS - Asociace dopravních, spedičních a servisních společností (Střední Čechy) - chce postupně představit vybrané zajímavé aktivity členských firem ADSSS (více o asociaci v
BUS Portál jako partner ADSSS - Asociace dopravních, spedičních a servisních společností (Střední Čechy) - chce postupně představit vybrané zajímavé aktivity členských firem ADSSS (více o asociaci v rubrice Dopravní asociace, kde následující informace rovněž uveřejňujeme).

Společnost PROBO TRANS BEROUN, spol. s r.o. začala od 1.1.2001 provozovat městskou hromadnou dopravu (MHD) ve městě Beroun a obci Králův Dvůr.
Základní údaje o MHD Beroun - Králův Dvůr
Dopravní obslužnost území města Berouna a obce Králův Dvůr zabezpečovaná MHD je jednou ze základních služeb poskytovaných zejména občanům uvedeného území. To, že je tato služba pro občany důležitá a vyhledávaná svědčí dále uvedené údaje. Deset autobusů vyčleněných na zabezpečení MHD ujedou ročně téměř 600.000 km, přepraví více jak 1.500.000 cestujících.
Vozový park MHD Beroun - Králův Dvůr
Provoz na 4 linkách MHD Beroun - Králův Dvůr je zajišťován celkem 8 autobusy, další dva autobusy tvoří zálohu. (na obr. Karosa City Bus) Jednotné barevné provedení všech autobusů MHD s nápisem Městská doprava Beroun - Králův Dvůr a znaky Berouna a Králova Dvora tvoří jednoznačnou charakteristiku MHD nejen pro místní občany, ale i pro turisty, kteří do naší aglomerace zavítají.

Linky MHD:
  • linka A 215001 Popovice-Na Knížecí-Třída Míru-Nemocnice
  • linka B 215002 Králův Dvůr-Beroun-Nižbor-Žloukovice
  • linka C 215003 Zdejcina-Jarov
  • linka H 215004 Beroun, aut. st.-Beroun, Hostím
V prvním roce byl pořízen nízkopodlažní autobus City Bus od firmy KAROSA Vysoké Mýto. Tento autobus mohou využít i tělesně postižení občané, neboť autobus je vybaven plošinou pro vozíčkáře. Autobus, díky svým provozním parametrům umožňuje nástup/výstup cestujících bez potřeby překonávat jakékoliv převýšení mezi přepravním prostorem autobusu a nástupním ostrůvkem.

Dále byly pořízeny dva autobusy KAROSA řady B 932 městského provedení. Autobus splňuje nároky na ochranu životního prostředí, neboť je vybaven motorem splňujícím normu EURO 2. Výrobce autobusu přizpůsobil vnitřní vybavení tohoto modelu tak, aby zaručil co nejlepší komfort cestujícím.



V následujících letech byly zakoupeny nízkopodlažní autobusy pro MHD typu SOR 9,5 a 10,5. Pořízeny byly celkem tři tyto autobusy. V porovnání s autobusy KAROSA jsou autobusy SOR 9,5 o necelé dva metry kratší, a jejich celková obsaditelnost činí 80 míst, z toho 25 míst k sezení. Jeden z autobusů je také vybaven plošinou pro nástup s invalidním vozíkem. Autobusy jsou vybaveny hnacím agregátem splňujícím nejpřísnější ekologické normy EURO 3.

V nastartované obnově vozového parku autobusů MHD bude společnost PROBO TRANS BEROUN, spol. s r.o. pokračovat i v letech následujících, a to jak nákupem nových autobusů, tak středními opravami autobusů stávajících..
Odbavování cestujících v MHD
Společnost PROBO TRANS BEROUN, spol. s r.o. v roce 2001 vybavila všechny své autobusy novými elektronickými strojky USV 24 C a tably, která umožňují zobrazovat čísla linek a název cílové zastávky na spoji.

V MHD jsou zavedeny tyto formy odbavování cestujících:
  • časové kupóny - měsíční, čtvrtletní
  • jízdenky zakoupené přímo u řidiče v autobusech
Pro předprodej časových kupónů, a poskytování informací o jízdních řádech byla zřízena v Berouně a v Hořovicích informační kancelář. Předprodej časových kuponů probíhá rovněž v sídle společnosti PROBO TRANS BEROUN v Králově Dvoře.
Nový způsob odbavování v autobusech PROBO TRANS BEROUN od 1.8.2002
Cílem dopravní společnosti PROBO TRANS BEROUN je stále zlepšovat přepravní služby pro cestující. Zavedení nového odbavovacího systému prostřednictvím bezkontaktních čipových karet, které umožňují cestujícím bezhotovostní přepravu a poskytují jim další výhody. Cestujícímu v případě platby jízdného čipovou kartou odpadají starosti s každodenním zajišťováním drobných peněz nejen pro děti. V současné době je prostřednictvím čipových karet odbavováno přes 5000 cestujících.

Čipová karta (občanská a žákovská) může sloužit:
  1. jako časová jízdenka
  2. jako elektronická peněženka
  3. jako časová jízdenka a elektronická peněženka dohromady.
Karta rodinná slouží pouze jako elektronická peněženka.
Využití elektronické peněženky
Na čipovou kartu si cestující uloží libovolnou finanční částku (od 1 Kč do 99 999 Kč), ze které se podle jeho přepravních potřeb odpočítává částka za přepravu podle jednotlivých přepravních relací. Vyčerpání finanční částky z čipové karty není časově omezeno.
Využití časového kuponu
Časový kupon pro přepravu cestujících v obvodu MHD může být uložen na čipovou kartu žákovskou nebo občanskou. Počet jízd u žákovských časových jízdenek je neomezen, u čipových karet občanských je počet jízd u měsíčního kuponu omezen počtem 60-ti jízd a u čtvrtletního kuponu pak 180-ti jízdami. Nově byl zaveden s čipovými kartami přestup do 30-ti minut zdarma. V případě, že cestující nastoupí do 30-ti minut od nástupu do prvního autobusu znovu do jiného autobusu společnosti PROBO TRANS BEROUN, další jízda mu není odečtena. V určitých případech to znamená, že pro cestu tam a zpět je cestujícímu odečtena pouze jedna jízda. Při stanovování počtu jízd jsme vycházeli z přepravního průzkumu, který jsme mezi cestujícími s časovými jízdenkami.

Nový odbavovací systém v autobusech společnosti PROBO TRANS BEROUN vede ke zlepšení a zvýšení přepravních služeb, které tato společnost nabízí. Odbavování pomocí čipových karet je moderní systém odbavování, kterým se nejen dopravce, ale především města Beroun a obec Králův Dvůr zařadilo mezi prvních dvacet míst v ČR, kde tento systém odbavování byl zaveden .

Zpracoval: PROBO TRANS BEROUN, spol. s r.o., Pod Hájem 97, 267 01 Králův Dvůr


MHD ve městě Beroun a obci Králův Dvůr - seznamujeme s PROBO TRANS Beroun
MHD ve městě Beroun a obci Králův Dvůr - seznamujeme s PROBO TRANS Beroun
MHD ve městě Beroun a obci Králův Dvůr - seznamujeme s PROBO TRANS Beroun