Mezi Rumburkem a Prahou zajistí spojení Liberecký kraj
Za zrušenou linku Quick Bus nahradí spojení kraje. Foto Liberecký kraj

Linka 400 vyjede od 12. prosince mezi Rumburkem, Českou Lípou a Prahou po zrušené lince dopravce Quick Bus.
Linka 400 vyjede od 12. prosince mezi Rumburkem, Českou Lípou a Prahou po zrušené lince dopravce Quick Bus.
Na trase z Rumburku přes Českou Lípu do Prahy před nedávnem přestal jezdit dopravce Quick Bus. Cestující se však podle Libereckého kraje o ztrátu spojů obávat nemusí. Od 12. prosince, se změnou jízdních řádů, plánuje v tomto úseku nasadit linku 400. Ta bude mít stejné dojezdové časy jako předchozí dopravce Quick Bus, a to přibližně půldruhé hodiny.

Pro cestující, a ti jsou v této situaci nejdůležitější, zajistí Liberecký kraj ve spolupráci se Středočeským krajem celodenní a celotýdenní nabídku spojení. Část linek bude vedena také z Ústeckého kraje, přičemž Liberecký kraj již v minulosti navíc nabídl možnost rozšířit nabídku o autobusy směrem na Varnsdorf,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Za zajištění dopravy po území Šluknovského výběžku je odpovědný Ústecký kraj, se kterým nastalou situaci Liberecký kraj nyní řeší. „Připravili jsme návrh upraveného jízdního řádu pro kolegy z Ústeckého kraje a nyní bude tedy záležet na nich, jaký zvolí další postup z hlediska smluvního zajištění výkonů,“ doplnil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. Ústecký kraj s doplňováním spojení na lince 400 počítá.

Společnost Quick Bus ukončila k 29. listopadu přímou autobusovou linku, která spojuje Šluknovský výběžek s Prahou. Dopravce z konce viní především Liberecký kraj. Ten to ale odmítá. „Dopravce s námi ani nekomunikoval, své spoje rušil a obnovoval bez předchozího projednání s krajem. V době lockdownu bychom pro tento postup měli pochopení, ale nerozumíme tomu, proč dopravce nenavázal po obnovení dopravy na naši předchozí komunikaci. Současně ani nerozumíme tomu, proč v rámci licenčního řízení již nereagoval na nabídku společnosti KORID LK koordinovat trasu jejich linky tak, aby nebyla posuzována jako souběžná,“ uvedl Jan Sviták.


Jízdní řád pro trasu Rumburk – Česká Lípa – Praha platí od 12. prosince letošního roku.