Mercedes-Benz postaví v Polsku závod na elektrické vany
Mercedes-Benz Vans za první tři čtvrtletí 2022 zvýšil prodej eVanů meziročně o jednu třetinu. Ve 3. čtvrtletí předal zákazníkům celkem asi 100 000 vanů, z toho asi 3 300 elektrických. Foto Mercedes-Benz Vans

Závod ve městě Jawor se stane součástí výrobní sítě Mercedes-Benz Vans. V budoucnu se zde mají vyrábět velké dodávky na bázi nové elektrické platformy VAN.EA.

Závod ve městě Jawor se stane součástí výrobní sítě Mercedes-Benz Vans. V budoucnu se zde mají vyrábět velké dodávky na bázi nové elektrické platformy VAN.EA.

Rozhodnutí o umístění a konkrétní realizace jsou závislé na konečném splnění různých podmínek, včetně schválení dotace na investici. Smlouvy tak ještě nebyly podepsány. Nový závod na vany je však součástí odsouhlasené vize výrobce. Od roku 2019 vyrábí Mercedes-Benz Cars v Jaworu spalovací motory a od roku 2021 bateriové systémy.

Plány v Jaworu jsou součástí dříve avizované reorganizace výrobní sítě Mercedes-Benz Vans. V září 2022 společnost oznámila, že závod v Düsseldorfu (který dosud vyráběl Sprintery a eSprintery) bude v budoucnu vyrábět velký van na bázi VAN.EA (včetně platformy pro výrobce nástaveb – zároveň s výrobou nového eSprinteru, která má být zahájena v druhé polovině roku 2023. Ludwigsfelde bude pokračovat ve výrobě řady Sprinter a bude také kompetenčním centrem pro zákaznické úpravy elektrických dodávek.

Plány na společný podnik s Rivian, které oznámil Mercedes-Benz také v září nebudou v této podobě realizovány. Podle Mercedesu byly plány s Rivian „odloženy z důvodu změny priorit jejich projektů“. Původně bylo podepsáno memorandum o společné investici do závodu na velké elektrické dodávky ve stávajícím závodě Mercedes-Benz ve střední nebo východní Evropě. Společné výrobní linky měly montovat oba vozy Mercedes založené na modelech VAN.EA (Van Electric Architecture) a Rivian na jejich platformě Rivian Light Van. Rivian ve svém vlastním prohlášení potvrdil, že vedení pozastavilo plány na výrobu elektrických užitkových vozů v Evropě, a proto nebude usilovat o memorandum o porozumění s Mercedes-Benz. „V tuto chvíli věříme, že zaměření na naše podnikání, představuje nejatraktivnější krátkodobou příležitost k maximalizaci hodnoty pro Rivian,“ řekl RJ Scaringe, generální ředitel Rivianu.

Mercedes-Benz Vans nyní naopak podepsal memorandum o porozumění s polskou vládou a dalšími polskými ekonomickými partnery. "Naší ambicí je nabízet nejžádanější dodávky a služby. K tomu musíme být vysoce inovativní a konkurenceschopní. Zároveň musíme dlouhodobě chránit naše podnikání. Klíčovým faktorem úspěchu je přeskupení naší evropské výrobní sítě,“ říká Mathias Geisen, ředitel Mercedes‑Benz Vans. "V etablovaném závodě v Jaworu využijeme k výstavbě nového závodu výborné podmínky a infrastrukturu. Ve všech našich stávajících závodech vyrábíme vany se spalovacím a elektrickým pohonem, v Jaworu náš první čistě elektrický závod. Nastavujeme tak nové standardy a posouváme se vpřed na naší cestě k udržitelné, plně elektrické mobilitě.“

Kromě Düsseldorfu a Jaworu bude VAN.EA vyrábět také závod ve španělské Vitorii, který se zaměřuje na středně velké dodávky Mercedes-Benz (třída V, EQV, (e)Vito a (e)Vito Tourer), bude od poloviny dekády vyrábět také dodávku střední velikosti na e-platformě VAN.EA. O tomto vozidle zatím nejsou známy žádné další podrobnosti, ale pravděpodobně se bude de facto jednat o nástupnickou generaci modelů dříve vyráběných ve Vitorii – zhruba v pětimetrové třídě.

Jedinou lokalitou, které se reorganizace nedotkne, je Maubeuge ve Francii (kde Renault vyrábí malé modely třídy T a v budoucnu EQT a také Citan a eCitan).

Mercedes-Benz Vans za devět měsíců roku 2022 zvýšil prodej eVanů o jednu třetinu ve srovnání s předchozím obdobím (Q1 až Q3 2021). Ve 3. čtvrtletí předal zákazníkům celkem asi 100 000 vanů, z toho asi 3 300 eVanů. I přes celosvětové výzvy v oblasti dílů a logistiky zvýšila divize Van ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku prodej o 4 % na 99 700 dodávek.


Mercedes-Benz postaví v Polsku závod na elektrické vany
Mercedes-Benz postaví v Polsku závod na elektrické vany
Budoucí síť závodů na výrobu dodávek Mercedes-Benz. Foto Mercedes-Benz Vans