Londýnská autobusová doprava řeší problémy
Tento model autobusu byl dočasně stažen z ulic Londýna. Foto citytransportinfo/CC)

TfL vyřadilo z provozu 90 londýnských autobusů po požáru jednoho z nich v depu a zvažuje redukci na téměř 80 autobusových linkách.

TfL vyřadilo z provozu 90 londýnských autobusů po požáru jednoho z nich v depu a zvažuje redukci na téměř 80 autobusových linkách.

Flotila 90 dvoupodlažních autobusů Transport for London (TfL) byla 23. května stažena z ulic poté, co v neděli 22. května zahořelo ve vozovně  Potters Bar v Hertfordshire severně od Londýna jedno vozidlo. TfL uvedlo, že jde o preventivní opatření do vyšetření požáru.

Pozastavení provozu dvoupodlažních elektrických autobusů MetroDecker od Switch Mobility znamenal problém na trasách, protože Metroline jako jejich provozovatel v Londýně, nebyl schopen v tak krátké době zajistit náhradní autobusy. Vozidla řady MetroDecker EV byla vyřazena dočasně z provozu také v dalších městech Spojeného království.

Mluvčí TfL: „Společnost Switch Mobility preventivně požádala všechny provozovatele, kteří používají její elektrické double deckery, aby je dočasně vyřadili z provozu. Mezitím bude provádět vyšetřování a bezpečnostní kontroly. Přijali jsme opatření, abychom minimalizovali jakékoli narušení linek, kde tyto autobusy jezdí. Omlouváme se všem zákazníkům."

Stažení všech vozidel je standardní postup autobusových dopravců, kdykoli dojde k většímu požáru. Minulý měsíc stáhl RATP v Paříži 149 elektrobusů z  dopravy po dvou požárech, celá flotila londýnských vozů TfL byla uzemně v roce 2004 po podezření na podobné požáry.

V současné době jsou už některé vozy zpět bez problému v provozu. Britská média zveřejnila první nepotvrzené výsledky vyšetřování: zasaženo bylo pouze jedno vozidlo a požár způsobila lidská chyba.

Londýn má s asi 800 e-busy největší vozový park elektrických autobusů v západní Evropě. Od roku 2021 nakupuje pouze autobusy s nulovými emisemi.

Londýnská autobusová doprava nyní řeší další problém. Podle serveru standard.co.uk zvažuje TfL z důvodu úspor ve financování o zrušení nebo zkrácení téměř 80 linek z 620.

mylondon.news, standard.co.uk