Krakovský dopravce objednal kloubové elektrické autobusy od Solaris

Nové standardní bateriové autobusy Irizar v Krakově doplní Solaris Urbina 18. MPK plánuje také nákup až 60 tramvají.

Nové standardní bateriové autobusy Irizar v Krakově doplní Solaris Urbina 18. MPK plánuje také nákup až 60 tramvají.

Solaris vyhrál výběrové řízení na dodávku elektrických autobusů a na konci října podepsal smlouvu s provozovatelem veřejné dopravy Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (MPK) v Krakově. Dopravce si objednal 18 kloubových autobusů na baterie. Smlouva zahrnuje opci na další tři Urbina 18. Hodnota kontraktu přesahuje 98 milionů PLN.

Elektrobusy vybrané MPK v Krakově budou svou konstrukcí uzpůsobeny jak pro nabíjení pomocí zásuvného konektoru, tak pro nabíjení pantografem. Systém skladování energie se bude skládat z baterií Solaris High Energy s kapacitou přes 400 kWh. Aby se zvýšila účinnost autobusů a ještě více se snížila spotřeba energie, bude pohonný systém využívat inovativní technologii SiC využívající obvody na bázi karbidu křemíku.

Autobusy budou mít uspořádání dveří 2-2-2-2 a přepraví 141 cestujících (43 míst k sezení). Budou vybaveny klimatizací, kamerovým systémem a USB porty. Všechny systémy a zařízení včetně topení, budou napájeny výhradně elektřinou.

V červenci MPK objednal 20 e-busů Solaris (7 ks Urbino 18 a 13 ks Urbino 12), v příštím roce tak do Krakova zamíří celkem 38 e-busů od Solaris. V současné době se flotila města skládá ze 76 elektrických autobusů Solaris. MPK Krakov od června také testuje dvanáctimetrový autobus Solaris na vodíkový pohon a v září byl právě v Krakově uveden nový model Urbino 18 hydrogen.

Nákup nových 18 metrových Solaris Urbino bude spolufinancován z evropských fondů částkou ve výši téměř 59 milionů PLN. Stejně tak čtyř, resp. sedmi, dvanáctimetrových Irizar ie tram, od španělského výrobce. Smlouva se společností Irizar ještě není podepsána.

Nové autobusy nahradí nejstarší a nejopotřebovanější vozidla krakovského dopravce s naftovými motory.

Krakovský dopravce plánuje také nákup nových nízkopodlažních tramvají. Jde o dodání celkem 60 moderních vozů do roku 2026. Některé budou dlouhé přes 40 metrů. Před výběrovým řízením provádí předběžné tržní konzultace. Zájemci o účast mají možnost podat přihlášku do 22. listopadu.