Kolín nad Rýnem kupuje vodíkové autobusy od Solaris a Wrightbus
RVK má ve svém vozovém parku již 15 vodíkových autobusů Solaris Urbino 12. Foto RVK

Vozový park autobusů na vodíkové palivové články společnosti Regionalverkehr Köln bude po úspěšném dokončení evropského výběrového řízení rozšířen až o 100 vozidel. K Solarisu se poprvé přidává Wrightbus.
Vozový park autobusů na vodíkové palivové články společnosti Regionalverkehr Köln bude po úspěšném dokončení evropského výběrového řízení rozšířen až o 100 vozidel. K Solarisu se poprvé přidává Wrightbus.
Regionalverkehr Köln GmbH (RVK) má schválené na další autobusy s palivovými články financování od Spolkového ministerstva pro digitální záležitosti a dopravu. Solaris Bus & Coach S.A., který z továrny v Bolechowo dodal RVK již dříve 15 vozů Urbino hydrogen, získal zakázku na 20 autobusů s palivovými články (dalších 20 jako možnost v rámci opce) a severoirský Wrightbus na 20 sólo autobusů, které mají přijet do konce roku 2023 (dalších 40 v opci). Solaris dodá Urbnina do konce letošního roku.

Wrightbus má pro RVK vyrobit vozy GB Kite Hydroliner, které plně splňují německé standardy. Severoirský výrobce se sídlem v Německu změnil v roce 2019 vlastníka a míří na evropské trhy. Sériová výroba modelů Hydroliner začala v Severním Irsku začátkem tohoto roku. Palivové články jsou značky Ballard Power Systems. Střešní nádrže na pojmou 32, 40 nebo 50 kg vodíku. Přesné technické detaily pro první zakázku do Německa zatím nejsou známé.

Urbina hydrogen dorazí k dopravní společnosti se stejnou technickou specifikací, které už RVK provozuje. Vodíkový palivový článek o výkonu 70 kW, pochází od Ballard Power Systems z Kanady. Plynný vodík bude skladován v kompozitní nádrži typu 4 od společnosti Hexagon Agility o celkovém objemu 1 560 litrů. Baterie Solaris High Power Lithium Titanate Oxide (LTO) o kapacitě 30,47 kWh se používají především jako pomoc při akceleraci a rekuperaci brzdné energie.

Díky financování od Spolkového ministerstva pro digitální záležitosti a dopravu a rychlému vypsání výběrových řízení děláme velké kroky k našemu cíli "nulové emise", uvedl Marcel Frank, generální ředitel RVK. "Těšíme se na autobusy od Solaris a na získání nových zkušeností se společností Wrightbus jako dalším výrobcem - pro přeměnu našeho vozového parku je to velmi důležité."

RVK má vodíkovým systém zkušenosti, v současné době provozuje 51 vozů na palivové články. 35 značky Van Hool A330FC, 15 Solaris Urbino 12 Hydrogen a jeden kloubový APTS Phileas a také testuje autobus CaetanoBus H2.City Gold. Pokud se RVK rozhodne využít plně rámcové smlouvy, flotila se rozšíří na 151. Vláda podpoří až 80 % vícenákladů ve srovnání s konvenčními autobusy se spalovacími motory a financování bude zahrnovat také realizaci investic do infrastruktury.

V letech 2019/2020 zřídila RVK pro provoz vozidel dvě vodíkové čerpací stanice v Meckenheimu a Wermelskirchenu. Kromě toho jsou i tři vodíkové čerpací stanice v prostoru RVK, ty může využívat i veřejnost.

Je plánováno nové depo, které bude využívat fotovoltaický systém a elektrolyzér pro získávání zeleného vodíku. V okrese Euskirchen se také připravuje školicí a další vzdělávací centrum pro klimaticky neutrální a digitální mobilitu s depem, kde také vznikne vodíková čerpací stanice pro hybridní autobusy s palivovými články.

RVK také plánuje ještě letos, ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022, otestovat první vodíkové kloubové autobusy. Ty zatím nejsou na trhu dostupné.

Kromě autobusů s palivovými články využívá RVK více než 60 autobusů na zemní plyn, které jsou provozovány na ekologický biometan. V roce 2023 by měly vyjet elektrické bateriové autobusy. Nejpozději od roku 2030 by dopravce chtěl pořizovat pouze bezemisní nebo nízkoemisní autobusy.

Jako městská společnost s přibližně 900 zaměstnanci přepravuje Regionalverkehr Köln GmbH více než 23 milionů cestujících v okrese Euskirchen, v okrese Rheinisch-Bergisch, v okrese Rhein-Sieg na levém břehu Rýna a v několika městech každý den.