Karsan eATA vyjíždí v Brašově
První 18metrové elektrické autobusy eATA dorazily do Brašova na začátku června, poslední má podle smlouvy dodat Karsan v září 2022. Foto Anadolu Automobile Rom

V rámci největší turecké dohody o elektrobusech dodává Karsan 18metrové autobusy e-ATA do Brašova a Temešváru.
V rámci největší turecké dohody o elektrobusech dodává Karsan 18metrové autobusy e-ATA do Brašova a Temešváru.
První 18metrové elektrické autobusy eATA dorazily do Brašova na začátku června. Jsou součástí objednávky radnice města na 12 kusů vysokokapacitních autobusů, které budou jezdit na lince 5. Anadolu Automobile Rom, dovozce a distributor Karsan Otomotiv v Rumunsku (na rumunském trhu zastupuje i společnost SOR Libchavy a Isuzu), dodá všechny vozy do konce září.

Celková hodnota kontraktu mezi městem Brašov a Karsan Otomotiv Sanayii VE Ticaret činí necelých 47,059 milionů lei (237 mil. Kč). Nákup byl z 98 % realizován prostřednictvím Regionálního operačního programu 2014-2020. Kromě vozidel zahrnuje projekt také pořízení 12 pomalých a 4 ks rychlonabíjecích nabíjecích stanic.

Autobusy Karsan eATA 18 mají kapacitu 154 míst, z toho 50 na sedadlech. Vozidla mají čtyři dvojité dveře a umožňují přístup postiženým prostřednictvím ramp. Díky čtyřem integrovaným elektromotorům na druhé a třetí nápravě má vozidlo celkový výkon 240 kW. Bateriový 198 kWh balíček zajišťuje dojezd 111 km. Nabíjení probíhá buď prostřednictvím zásuvek nebo přes reverzní pantograf.

Elektrická flotila Karsan by v Rumunsku letos měla dosáhnout počtu 180. Kloubové e-ATA kromě Brašova zamíří také do Temešváru, kam Karsan přiveze 44 vozů. Rumunsko a Francie jsou pro tureckého výrobce nejvěšími trhy.

Ve flotile RATBV jezdí v současnosti 60 elektrických autobusů SOR, které v květnu překonaly hranici 3 milionů ujetých kilometrů, a také 51 bateriových kloubových trolejbusů Solaris Trollino 18

Karsan eATA vyjíždí v Brašově
Karsan eATA vyjíždí v Brašově