IVECO BUS rozšiřuje nabídku o novou verzi modelu CROSSWAY
CROSSWAY LE Hybrid CNG: Udržitelný autobus roku 2023. Foto Iveco Bus

Po letošním uvedení nové generace hybridního městského autobusu URBANWAY představuje IVECO BUS novou hybridní technologii v modelech CROSSWAY Low Entry, které jsou k dispozici ve verzích XTL (X-To-Liquid) na obnovitelné palivo a zemní plyn.

Po letošním uvedení nové generace hybridního městského autobusu URBANWAY představuje IVECO BUS novou hybridní technologii v modelech CROSSWAY Low Entry, které jsou k dispozici ve verzích XTL (X-To-Liquid) na obnovitelné palivo a zemní plyn.

Model CROSSWAY LE Hybrid CNG vyráběný v závodě IVECO BUS v České republice před pár dny získal titul „Udržitelný autobus roku 2023“ v kategorii Intercity. 12metrový model s 43 sedadly Lineo a 2 sklopnými pro celkem až 71 cestujících představuje do 21. října na veletrhu FIAA 2022 v Madridu. První dodávky budou zahájeny v prvním čtvrtletí roku 2023.

Nejnovější přírůstek do nabídky udržitelné mobility je vůbec první model Hybrid Low Entry (hybridní model s nízkým nástupem) z řady CROSSWAY, která je s rekordní výrobou téměř 55 000 kusů lídrem evropského trhu ve svém segmentu. S novými hybridními modely, které jsou k dispozici ve verzích na obnovitelné palivo XTL a na zemní plyn, značka rozšiřuje svou nabídku efektivních řešení pro provozovatele dopravy, která snižují jejich uhlíkovou stopu.

Stéphane Espinasse, IVECO BUS Head of Sales and Products, řekl: „Rozšíření naší příměstské řady o nový model CROSSWAY LE Hybrid umožní provozovatelům dopravy těžit z výrazného snížení nákladů na energii a emisí CO2 ve srovnání s předchozími generacemi. Jedná se o další krok v rámci strategie, kterou IVECO BUS jako lídr v oblasti alternativních pohonů přijal s cílem podpořit energetickou transformaci prostřednictvím kombinace technologií, a to aby našim zákazníkům poskytla výběr řešení podle požadavků jejich úkolů a provozu. Zavedením této novinky dále posilujeme schopnost naší značky poskytovat nejširší udržitelnou nabídku, včetně příměstských modelů, a upevňujeme tak své vedoucí postavení jednoho z klíčových hráčů v tomto segmentu v Evropě.“

Finanční a ekologická udržitelnost: úspora paliva až 15 %, až o 84 % méně emisí CO2

Elektrický pohon je vybaven hybridní technologií vyvinutou v úzké spolupráci s globální technologickou společností Voith. Je vybaven 48V akumulátorem spojeným s převodovkou Voith DIWA NXT a osvědčeným motorem Cursor 9. Převodovka DIWA NXT je kombinována s výkonným rekuperačním elektromotorem o špičkovém výkonu 35 kW, který funguje jako startér a generátor pro rekuperaci kinetické energie akumulované během zpomalovací a brzdné fáze, s vysokoenergetickým akumulátorem LTO (48 V) umístěným na střeše. Elektromotor podporuje motor Cursor 9 během fází startování.

Nové řešení je také vybaveno funkcí Stop & Start, která přináší uživatelům a provozovatelům řadu výhod: eliminuje hluk a vibrace, což vede k většímu pohodlí cestujících, obyvatel a chodců na autobusových zastávkách a dále zlepšuje úsporu paliva.

Díky těmto vlastnostem by měl podle výrobce nový CROSSWAY LE Hybrid uspořit palivo až 15 % ve srovnání s nehybridní verzí. V době rostoucích nákladů na energii navíc toto hybridní řešení umožňuje při kombinaci s obnovitelnými palivy snížit emise CO2 až o 84 %.

Model CROSSWAY LE Hybrid rovněž těží z uznávaných vlastností modelu CROSSWAY a nabízí výbavu určenou pro zlepšení pohody cestujících a řidičů. Plně vyhovuje normě proti převrácení R66.02 a zkouškám A B na zmírnění následků čelního nárazu R29.03.

Široká nabídka řešení pro příměstskou dopravu

S příchodem nového modelu CROSSWAY LE Hybrid do svého produktového portfolia pro příměstskou dopravu nabízí IVECO BUS na výběr z následujících modelů:

  • 10,8, 12, 13 a 14,5 metru dlouhé modely CROSSWAY Low Entry s motorem Diesel Cursor 9, kompatibilní s XTL, k dispozici ve třídě I a II.
  • 12metrový model CROSSWAY Low Entry (třída I) s motorem Cursor 9 na zemní plyn, kompatibilní s biometanem.
  • 12- a 13metrové verze CROSSWAY Low Entry (třída II) na zemní plyn.

IVECO BUS rozšiřuje nabídku o novou verzi modelu CROSSWAY
IVECO BUS rozšiřuje nabídku o novou verzi modelu CROSSWAY