IVECO a Air Liquide společnými silami podpoří vodíkovou mobilitu
Ilustrační foto HyAMMED.

Air Liquide, lídr v sektoru plynu a technologií, a IVECO, se svou znalostí v oblasti užitkových vozidel, budou spolupracovat na zavádění těžkých elektrických dálkových vozidel s palivovými články. 
Reklama
Air Liquide, lídr v sektoru plynu a technologií, a IVECO, se svou znalostí v oblasti užitkových vozidel, budou spolupracovat na zavádění těžkých elektrických dálkových vozidel s palivovými články. 
IVECO, značka užitkových vozidel CNH Industrial, a Air Liquide, lídr v oblasti plynů, technologií a služeb pro průmysl a zdravotnictví podepsaly Memorandum o porozumění za účelem rozoje vodíkové mobility v Evropě. Partnerství přispěje k tomu, aby se čistá mobilita stala realitou a to s využitím znalostí obou společností, zejména zkušeností Air Liquide v celém hodnotovém řetězci vodíku, od výroby a skladování až po distribuci, a bohaté znalosti IVECO jako poskytovatele pokročilých a udržitelných dopravních řešení.

Oba partneři vyčlení prostředky a zdroje na studie zavádění těžkých elektrických dálkových vozidel s palivovými články spolu s vybudováním sítě nízkouhlíkových čerpacích stanic na vodík podél hlavních transevropských dopravních koridorů. Současně budou obě společnosti společně podporovat iniciativy na podporu vodíkové mobility zapojením všech zúčastněných stran v celém hodnotovém řetězci.

Partnerství je v souladu s pokračující spoluprací společností na projektu HyAMMED v jižní Francii, jehož cílem je vyvinout první evropskou flotilu elektrických 44tunových nákladních vozidel s palivovými články společně s první vysokotlakou čerpací stanicí vodíku o kapacitě 1 tuna/den s cílem dekarbonizovat dálkovou nákladní dopravu v Evropě.

Jsme odhodláni rozvíjet vodíkovou ekonomiku a jsme nadšeni ze spolupráce s Air Liquide na hledání nejúčinnějšího způsobu, jak poskytnout provozovatelům toto udržitelné alternativní palivo. Je nezbytné, abychom se všichni soustředili na dosažení globálních čistých cílů v oblasti nulových emisí a společně pracovali na tom, abychom toto odvětví přiměli k rychlejšími dosažení tohoto cíle,“ řekl Luca Sra, jmenovaný prezident divize Truck Business Unit, Iveco Group.

Matthieu Giard, viceprezident, člen výkonného výboru, dohlížející na vodíkové aktivity Air Liquide: „Vodík může významně přispět ke snížení emisí z odvětví dopravy, protože je zvláště vhodný pro těžká nákladní vozidla na dlouhé vzdálenosti. Air Liquide je potěšena, že může spojit síly s lídrem, jako je IVECO, a prozkoumat možnosti, jak uvést tuto revoluci do pohybu. V souladu se svými cíli udržitelnosti podporuje Air Liquide rozvoj vodíkových ekosystémů a přispívá ke vzniku nízkouhlíkové společnosti.“