ISUZU NovoCiti Life - nový autobus pro Pražskou integrovanou dopravu
Vizualizace ISUZU NovoCiti Life pro Pražskou integrovanou dopravu. Skutečná podoba i výbava bude teprve dohodnuta. Zdroj TURANCAR CZ

TURANCAR CZ ukázal první vizualizace menšího autobusu NovoCiti pro 60 cestujících, který s výbavou ve standardech PID nabídne dopravcům k vyzkoušení.
TURANCAR CZ ukázal první vizualizace menšího autobusu NovoCiti pro 60 cestujících, který s výbavou ve standardech PID nabídne dopravcům k vyzkoušení.
Nízkokapacitní linkový autobus ISUZU NovoCiti Life je jeden z další autobusů, který budeme mít možnost vidět na linkách PID. První prototyp, v typickém modro, červenobílém provedení, opustil výrobní linku v závodě Anadolu ISUZU. NovoCiti Life bude splňovat definované standardy PID, týkající se technických parametrů, vybavení a vzhledu.

TURANCAR CZ představil první vizualizace, jak by měl nový autobus vypadat. Po certifikaci pro provoz v PID ho budou mít dopravci možnost otestovat v provozu s cestujícími.

Malý linkový autobus NovoCiti Life se poprvé objevil v roce 2017 a získal si dobrou pověst a velmi kladné reference evropských dopravců. Je držitelem prestižního ocenění italské poroty Golden Design Award 2017 za design a využitelnost. U evropských dopravců jezdí již celé flotily sestavené právě z autobusů ISUZU NovoCiiti Life.

NovoCity Life je navržený na základě studie zahrnující požadavky na maximální využití vnitřního prostoru, využitelnost, funkčnost, komfort pro cestující, ekonomiku provozu a pořizovací cenu. Autobus v provedení Low Entry dlouhý necelých 8 metrů pojme až 60 cestujících a jeho vnitřní plocha je z více jak ¾ nízkopodlažní. Odborníci oceňují optimální proporcionální řešení vozidla s maximálním využitím vnitřního prostoru. Již na první pohled je interiér prostorný a vzdušný, s širokou uličkou a plošinou pro kočárky a invalidní vozíky u zadních dveří. Disponuje komfortním pneumatickým pérováním se třemi polohami výšky a funkcí kneeling. Ke standardnímu vybavení patří výkonná klimatizace (klimatronic) a účinné zónové vytápění.

Jedná se o stoprocentní autobusovou koncepci se samonosnou karoserii a uložením motoru v zadní části. Za zmínku stojí úplně nový typ zadní nápravy od renomované italské značky Brist (tzv. Z převod) speciálně navržený pro NovoCiti Life. Při výrobě jsou použity další osvědčené a odzkoušené komponenty a agregáty. Motor FPT (Fiat Powertrain Technologies ) o obsahu 4,5 litru v kombinaci s plně automatickou šestistupňovou převodovkou a integrovaným intarderem amerického výrobce Allison vykazuje mimořádně spolehlivé provozní výsledky. NovoCiti Life je odpočátku navržený jako skutečný autobus, má takový vzhled i jízdní vlastnosti. V kategorii linkových autobusů s délkou do osmi metrů je to poprvé, kdy se v Česku nabízí takový autobus, jehož základ netvoří podvozková část užitkového vozidla, ale jedná se skutečně o typickou autobusovou konstrukci.

V MHD vyjely u nás poprvé dva minibusy ISUZU NovoCiti Life před rokem v Kolíně, kde začala provozovat městskou dopravu společnost OAD Kolín.

Autobusy ISUZU jsou vyráběné sériově ve velkých objemech v jedné z nejmodernějších továren ISUZU v Evropě, která průběžně investuje nemalé prostředky do vývoje a inovací. Karoserie jsou proti korozi ošetřeny celkovou kataforézou, což zvyšuje jejich životnost.

"Plánujeme osmimetrové NovoCiti Life nabídnout k vyzkoušení dopravcům, kteří najdou pro tento menší typ autobusu na svých linkách uplatnění. Nyní je nový vůz na cestě z výrobního závodu a celkový vzhled i vybavení budeme kompletovat v České republice po dohodě a podle požadavků ROPID a IDSK. Předpokládám, že první cestující by se s ním mohli na linkách Pražské integrované dopravy svézt už v létě," uvádí Viktor Wiesner ze zastoupení TURANCAR CZ, které k nám autobusy značky ISUZU dováží.

Výhradní dovozce autobusů ISUZU a servisní centrum společnost TURANCAR působí úspěšně na českém a slovenském trhu 17 let. Je přímo napojený na výrobní závod Anadolu ISUZU, disponuje rozsáhlým skladem dílů, které distribuuje i mimo Českou republiku. TURANCAR zabezpečuje dodávky dílů nejen pro autobusy, ale veškeré všechny další v celém portfoliu značky ISUZU.

TURANCAR CZ


ISUZU NovoCiti Life - nový autobus pro Pražskou integrovanou dopravu
ISUZU NovoCiti Life v provedení PID s alternativním vybavením, odbavovací zařízení Mikroelektronika a informační systém BUSTEC. Zdroj TURANCAR CZ
ISUZU NovoCiti Life - nový autobus pro Pražskou integrovanou dopravu
ISUZU NovoCiti Life - nový autobus pro Pražskou integrovanou dopravu
ISUZU NovoCiti Life v provedení pro Pražskou integrovanou dopravu, zde s odbavovacím zařízením Mikroelektronika. Zdroj TURANCAR CZ
ISUZU NovoCiti Life - nový autobus pro Pražskou integrovanou dopravu
ISUZU NovoCiti v provedení PID by měl být k dispozici pro testování dopravcům v létě. Zdroj TURANCAR CZ