ICOM převezme MHD v Jablonci nad Nisou
Na Jablonecku od 1. února 2023 vyjedou Mercedes-Benz Citaro Hybrid. Stejnou značku autobusů využívá v oblasti i současná Umbrella. Foto ICOM transport

ČSAD Slaný získalo pětiletou smlouvu na provoz veřejné linkové dopravy na Jablonecku. Provoz zahájí v roce 2023. Mercedesy na linkách zůstanou.
ČSAD Slaný získalo pětiletou smlouvu na provoz veřejné linkové dopravy na Jablonecku. Provoz zahájí v roce 2023. Mercedesy na linkách zůstanou.
Společnost ČSAD Slaný ze skupiny ICOM transport podepsala 23. listopadu 2021 s městem Jablonec nad Nisou smlouvu na provoz linkové dopravy v oblasti Jablonecka, tj. v členských obcích Dopravního sdružení obcí Jablonecka, do kterého patří Bedřichov, Jablonec nad Nisou, Janov nad Nisou, Lučany nad Nisou, Nová Ves nad Nisou, Pulečný a Rychnov u Jablonce nad Nisou. Pětiletý kontrakt začne platit od února 2023 a skončí 31.1.2028. Ve veřejné soutěži měla váhu jak cena (80%), tak i podíl ekologicky šetrných vozidel (15%) a průměrné stáří vozového parku (5%). Do výběrového řízení se přihlásilo šest uchazečů, včetně UMBRELLA Coach & Buses, která zajišťuje dopravu na Jablonecku od 1. února 2021 a smlouvu má uzavřenu jen na dva roky. S nejvýhodnější nabídkou zvítězila společnost ČSAD Slaný, se kterou město po zamítnutí námitek podaných BusLine MHD Jablonecko na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, uzavřelo smlouvu. Hodnota kontraktu je 376 milionů korun, riziko tržeb nese město. Předpokládaný rozsah přepravy je 6 850 tis. km. Cena dopravního výkonu podle smlouvy je 54,97 Kč bez DPH.

ČSAD Slaný předpokládá nasadit na linky 27 autobusů Mercedes Benz Citaro Hybrid a Iveco First FCLLI Hybrid, vozidla budou vybavena  USB nabíječkami. Umbrella využívá také značku Mercedes - Citara a menší Sprintery.