IAA TRANSPORTATION a Bus of the Year 2023
MAN Lion´s City 12 E je Bus of the Year 2023. Slavnostní vyhlášení soutěže 19. září 2022 na IAA v Hannoveru. Foto Michal Štengl

Od 20. do 25. září probíhá v Hannoveru veletrh zaměřený na dopravu a logistiku.  Již 19. září večer byl vyhlášen Bus of the Year. Kdo je vítězem prestižní ceny pro rok 2023?
Od 20. do 25. září probíhá v Hannoveru veletrh zaměřený na dopravu a logistiku.  Již 19. září večer byl vyhlášen Bus of the Year. Kdo je vítězem prestižní ceny pro rok 2023?
Zatímco InnoTrans, který probíhá souběžně s veletrhem v Messe AG v Hannoveru, byl vždy považován za veletrh pro kolejová vozidla, v průběhu let se svým BusDisplay stal pro výrobce autobusů důležitým a letos se v Berlíně bude prezentovat 14 autobusů.

Poslední setkání dopravních odborníků v Hannoveru proběhlo v roce 2018. Na letošní IAA dorazí více než 1 200 vystavovatelů z více než 40 zemí. Už v pondělí 19. září večer budou vyhlášeny „Stars of the Year“ - renomované oborové ceny „International Truck of the Year“, „International Bus of the Year“, „International Van of the Year“ a „Truck Innovation Award“. Na akci bude představen také projekt vysokovýkonného nabíjení pro nákladní vozidla financovaný Německým svazem automobilového průmyslu (VDA).

Ve čtvrtek 22. září Ve spolupráci s HUSS Verlag bude poprvé představen „International Cargobike of the Year“ (mezinárodní nákladní kolo roku).

Autobus, kamion a dodávka roku a Cena za inovaci kamionu

Na začátku "Stars of the Year“ v rámci slavnostního večera 19. září bude vyhlášen „Autobus roku“. Tom Terjesen, prezident poroty, říká: „The Bus of the Year“ je nejdůležitější ocenění pro globální autobusový průmysl. Jsme velmi rádi, že můžeme cenu udělit v rámci IAA TRANSPORTATION. Autobusový průmysl je také důležitou součástí transformace směrem k udržitelné mobilitě.“

Do soutěže o nejlepší autobus vyslaly letos své vozy Mercedes-Benz, Volvo, MAN, Karsan a Higer, všechny byly s elektrickým pohonem. Zástupcem České republiky v porotě Bus of the Year je Michal Štengl, šéfredaktor magazínu TRANSPORT A LOGISTIKA.

Podle aktuálních večerních zpráv z Hannoveru získal ocenění Bus of the Year MAN Lion´s City 12 E.

MAN Lion's City E byl představen na veletrhu IAA v roce 2018. Sériová výroba 12metrové verze městského autobusu byla zahájena v říjnu 2020 v polském závodě MAN ve Starachowicích. V roce 2020 získal cenu iF Design a vyhrál také mezinárodní designovou soutěž Automotive Brand Contest v kategorii užitkových vozidel.

Vyhlášena bude také „International Van of the Year“ (krátce: IVOTY). Jarlath Sweeney, předseda IVOTY: "Jako porotci soutěže jsme potěšeni, že IAA Transportation poskytuje pódium pro vyhlášení a předání trofeje celkovému vítězi. Hlavním kritériem pro nominaci a výběr dodávky na „International Van of the Year“ je její přínos k vysokým standardům účinnosti, bezpečnosti, ochrany životního prostředí a udržitelnosti při přepravě lehkého zboží na silnici. Všichni letošní finalisté mají elektrický pohon, což je cesta do budoucnosti."

Na závěr akce budou předány ceny „Nákladní vůz roku“ a „Cena za inovaci nákladních vozidel“. Předseda poroty Gianenrico Griffini zdůrazňuje důležitost ocenění pro celý průmysl: „V průběhu let se tato cena stala měřítkem pro automobilový průmysl. Dnes skupina „Truck of the Year“ zahrnuje 34 novinářů a časopisů o užitkových vozidlech po celém světě s celkovou čteností více než 1,1 milionu řidičů nákladních vozidel. Stejná skupina novinářů od roku 2018 založila nové ocenění - Truck Innovation, které posuzuje alternativní nákladní vozidla a pokročilá dopravní řešení."

Svůj nejnovější vývoj budou v Hannoveru prezentovat například Ikarus, Quantron, Isuzu, BYD, Temsa, Gueleryuz, Karsan a mnoho dalších.