Hradec Králové zavádí moderní odbavení ve vozech MHD
Současný systém odbavení v Hradci Králové již neodpovídá moderním trendům. Během letošního roku se rozšíří o platby bankovními kartami, mobilem nebo chytrými hodinkami. Foto DPmHK

Nový odbavovací systém rozšíří možnosti platby za jízdné, plně funkční bude na konci roku 2022. Modernizace se týká nejen vozidel MHD, ale také dispečerského řízení, e-shopu a některých zastávek.
Reklama
Nový odbavovací systém rozšíří možnosti platby za jízdné, plně funkční bude na konci roku 2022. Modernizace se týká nejen vozidel MHD, ale také dispečerského řízení, e-shopu a některých zastávek.
Prostřednictvím elektronických zařízení začal dopravní podnik v Hradci Králové odbavovat cestující v městské hromadné dopravě již v roce 2005, po plzeňském dopravním podniku jako druhý v České republice. S příchodem hradecké Městské karty funguje více než 16 let a dnes je technicky i morálně zastaralý a neodpovídá moderním trendům odbavování s využitím různých nosičů.

O modernizaci se Dopravní podnik města Hradce Králové (DPmHK) snažil od roku 2017, kdy vypsal první veřejnou zakázku. Po námitkách a návrhů na přezkum u dalšího zadávacího řízení podaných k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se napotřetí podařilo dodavatele pro zakázku "Modernizace systému elektronického odbavování cestujících v MHD v Hradci Králové" v roce 2021 vysoutěžit. Jako nejvýhodnější byla vyhodnocena společná nabídka společností EM TEST ČR spol. s r.o. a EMTEST, a. s. (24 929 510,- Kč bez DPH). Mezi dalšími účastníky byla společnost AŽD Praha s.r.o. a BUSE s.r.o., která realizovala stejný systém v Dopravním podniku města Pardubic.

Veřejná zakázka v Hradci Králové se týkala zejména obnovy a modernizace systému odbavování cestujících ve všech vozech MHD, tedy 68 autobusech, 22 elektrobusech a 41 trolejbusech, obnovy systému dispečerského řízení, obnovení e-shopu pro zákazníky DPmHK a pořízení 19 kusů nových elektronických označníků na 11 vybraných zastávkách MHD, které budou v on-line režimu a cestujícím budou mimo jiné poskytovat informaci o reálném příjezdu daného spoje do zastávky (panel může zobrazit až 12 reálných nejbližších příjezdů vozidel MHD) a kompletní jízdní řády příslušné zastávky, na které bude zastávkový označník umístěn. Cestujícím budou k dispozici například na Dukelské třídě - Obchodní domy Tesco a Atrium, třídě Karla IV. - Centrál, třídě ČSA - Adalbertinum a Magistrát města, Gočárově třídě - Ulrichovo náměstí nebo u zastávek Futurum, Fakultní nemocnice, Zimní stadion či Muzeum.

Nový odbavovací systém by měl začít fungovat do 12 měsíců od podepsání Smlouvy o dílo, tzn. nejpozději do 23. prosince letošního roku.

O přechodu na nový systém i o ukončení platnosti stávajících městských karet či o další budoucnosti jízdenek zakoupených prostřednictvím aplikace HopOn budou cestující včas informováni.

Nechceme jít pouze cestou moderních vozů MHD, ale modernizaci a zvýšení komfortu cestujících při použití veřejné dopravy chceme prolnout všemi složkami našich služeb. Odbavovací systém by měl začít naplno fungovat na konci roku a výrazně tak změní a rozšíří možnosti způsobu platby jízdného MHD například i o běžné bezkontaktní bankovní platební karty (minimálně asociací VISA včetně VISA Electron a MASTERCARD včetně Maestro) a další média (plastová karta, virtuální platební karta v mobilu, platební nálepka, emulovaná platební karta v mobilní aplikaci, chytré hodinky). Cestující budou mít možnost registrovat a dále spravovat své nosiče přes webové rozhraní prostřednictvím uživatelského účtu a e-shopu. Vzhledem k tomu, že vlastní nové elektronické odbavení cestujících je koncipováno jako otevřený systém, s cílem integrace jednak s ostatními dopravci, kteří zajišťují regionální spoje, tak i s možností zapojení dalších cestujících, kteří využívají jiné nosiče, bude novinkou možnost odbavení pomocí IN Karty Českých drah, a.s. a karty IREDO. Prodej u řidičů bychom pak chtěli úplně omezit a budou rušeny i současné dobíjecí automaty," řekl Zdeněk Abraham, předseda představenstva.