HESS dostal zelenou k dodání vysokokapacitních elektrických vozidel do australského Brisbane
HESS a Volgren přizpůsobily dvoukloubový elektrický autobus pro provoz v podmínkách australského Brisbane. Foto Brisbane City Council

Švýcarský výrobce získal od města potvrzenou objednávku na 60 dvoukloubových bateriových vozidel HESS lightTram® 25 pro autobusovou BRT síť Brisbane Metro.
Švýcarský výrobce získal od města potvrzenou objednávku na 60 dvoukloubových bateriových vozidel HESS lightTram® 25 pro autobusovou BRT síť Brisbane Metro.
Jak jsme již psali na začátku minulého roku, 24,5 metru dlouhá vozidla mají dorazit do metropolitní oblasti města na východním pobřeží Austrálie v rámci výstavby Metro Bus sítě, největšího a ojedinělého australského projektu rozvoje místní dopravy s celkovým rozpočtem 1,24 miliardy dolarů. Dvě BRT linky Metro 1 a Metro 2 budou hrát klíčovou roli při spojení centra města s příměstskými oblastmi. Vozidlo připomíná metro, jde však o 100 % elektrický autobus. Jezdit bude ve speciálních pruzích. HESS získal právo na dodávku bateriových vozidel na konci roku 2019, ale objednání celé série bylo závislé na testovacích jízdách prototypu dodaného v dubnu tohoto roku.

Generální ředitel společnosti HESS, Alex Naef, uvedl: „Je nám velkou ctí přispět k tomuto vynikajícímu systému veřejné dopravy. LightTram® 25 nabízí něco jedinečného pro australský dopravní sektor: vozidlo schopné tiše, efektivně a udržitelně přepravovat velké množství lidí, kterým navíc nabídne příjemný zážitek z jízdy.“ Pro HESS je objednávka významná a znovu potvrdila, že kombinace lightTram® 25 a technologie flash nabíjení je atraktivním řešením pro systémy veřejné dopravy nejen v Evropě, ale po celém světě. "Jedná se o flexibilní dopravní systém, který není závislý na železniční infrastruktuře a lze jej snadno přizpůsobit pro různé přepravní trasy díky ovladatelnosti vozidla. Po celou dobu životnosti nabízí lightTram® 25 městům jedno z nákladově nejefektivnějších řešení pro zlepšení veřejné dopravy a dosažení vládních cílů v oblasti udržitelnosti,“ řekl Naef.

24,5metrové dvoukloubové bateriové elektrické vozidlo dorazilo do Brisbane letos v dubnu. Vzhledem k místnímu vlhkému počasí  došlo k úpravám konstrukce vozidla, včetně zabezpečení podlahy proti zatékání vody. Po akceptačních testech bylo otestováno na silnici. Podrobné hodnocení zahrnovalo výkon, ovladatelnost, rychlost, zrychlení, brzdový systém, spotřebu energie, dobíjení, přístupnost pro cestující a celkovou zkušenost řidiče.

Během kampaně zaměřené na přizpůsobení vozidla místním podmínkiám a testování jsme úzce spolupracovali s obyvateli pro uživatelskou přívětivost. Důležitá byla také zpětná vazba od řidičů, ta byla také velmi pozitivní. Dvě klíčová témata, jízdní stabilitu a ovladatelnost vozidla, řidiči hodnotí velmi vysoce," uvedl Naef.

Vozidlo pro až 170 cestujících bylo jedinečně navrženo se třemi velkými a snadno přístupnými prostory pro vozíčkáře v přední části prostoru pro cestující s automatickou elektrickou rampou. Kromě toho jsou autobusy vybaveny tísňovými hlásiči, známými z metra a tramvají, které zajišťují přímý kontakt s řidičem, a také indukčními sluchátky, která mohou používat lidé s naslouchátky pro lepší porozumění řeči - tzv. indukční smyčka izoluje od zvuku na v pozadí. Kromě WiFi slouží k pohodlí cestujících také USB dobíjecí místa a o jejich bezpečnost se budou starat mimo jiné kamery nahrazující tradiční zpětná zrcátka a inteligentní systém sledování mrtvého úhlu.



HESS bude pro Brisbane vyrábět vozidla LightTram® 25 ve spolupráci s australským karosářem Volgren, kterého vlastní brazilská společnost Marcopolo, jeden z největších světových výrobců nástaveb pro autobusy. Volgren dodává karosérie a montuje autobusy také pro Volvo, čínskou BYD nebo britský Wrightbus

"Metro" bude poháněno vůbec prvním australským systémem rychlého nabíjení, které se právě buduje. Stanice na konečných trasách a v depu instaluje HESS ve spolupráci s Hitachi Energy. „Pomocí rychlého nabíjení budou vozidla nabita za  méně než šest minut. To je výjimečně rychlé, ale pamatujeme na to, že je potřeba udržovat baterie lehké a vozidla v častém provozu. Naší filozofií je, že vozidla HESS jsou tu především pro přepravu cestujících, ne pro baterie,“ řekl Naef.

Po potvrzení objednávky bude zahájena výroba zbývající flotily 59 vozů, dodávky by měly být zahájeny koncem roku 2023.


HESS dostal zelenou k dodání vysokokapacitních elektrických vozidel do australského Brisbane
HESS dostal zelenou k dodání vysokokapacitních elektrických vozidel do australského Brisbane
HESS lightTram® 25 pro třetí největší australské město Brisbane. Foto Brisbane City Council
HESS dostal zelenou k dodání vysokokapacitních elektrických vozidel do australského Brisbane