FlixBus zahajuje vnitrostátní dopravu v Kanadě, novinky připravuje i u nás

Od 7. dubna vyjedou spoje mezi Ottawou, Niagara Falls a Torontem. Od léta bude zajíždět do USA. U nás se nově zelené autobusy vydají z Prahy do Teplic.
Od 7. dubna vyjedou spoje mezi Ottawou, Niagara Falls a Torontem. Od léta bude zajíždět do USA. U nás se nově zelené autobusy vydají z Prahy do Teplic.
FixBus propojí kanadská města Ottawu a Niagara Falls s Torontem, síť prozatím doplní místní linka se zastávkami ve Waterloo, Kitchener, Guelph, Mississauga a Toronto. Zahájení vnitrostátní dopravy v Ontariu je podle společnosti pouze první fází plánovaného rozšíření, přičemž přeshraniční linky do a z USA jsou plánovány na léto 2022.

V USA zahájila společnost FlixBus provoz v roce 2018 a mezi její dlouhodobé plány na americkém kontinentu patřila i expanze do Kanady, několikrát odložená kvůli nástupu pandemie COVID-19. Regulace ontarijského trhu s meziměstskou autobusovou dopravou byla ukončena v roce 2021 a dveře se tak otevřely novým poskytovatelům. Nyní jsou zrušena i omezení, poptávka po cestování se vrací, a společnost FlixBus je připravena vstoupit na další trh.

"FlixBus umožňuje pohodlné, cenově dostupné a ekologické cestování autobusem, přístupné jednoduše každému," řekl André Schwämmlein, zakladatel a generální ředitel společnosti FlixBus. "Náš úspěch v Evropě a pokračující růst v USA, Brazílii a nyní i v Kanadě dokazuje, že díky chytrému obchodnímu přístupu a skvělému produktu může společnost FlixBus globálně změnit způsob, jakým lidé cestují, a pomoci jim objevit výhody sdílené a ekologické meziměstské autobusové dopravy."

Podle FlixBus je receptem na úspěch v Evropě i v USA digitalizace tradičního autobusového trhu. V Kanadě nabídne zbrusu nové autobusy, bezplatné Wi-Fi připojení, elektrické zásuvky, možnost offsetování uhlíkové stopy ke každé jízdence, a dostupnou cenu pro cestující, kteří chtějí poznat svět s ohledem na svůj  omezený rozpočet.

"Ontario je pro FlixBus vysněný trh s některými z nejživějších měst Severní Ameriky a my jsme nesmírně rádi, že právě zde můžeme představit FlixBus." řekl Pierre Gourdain, generální ředitel společnosti FlixBus North America. "Doufáme také, že tato služba nabídne obyvatelům Ontaria finanční úlevu v kontextu rostoucích cen benzínu s ekologickou alternativou mobility, která pomůže cestujícím znovu objevit tuto nádhernou provincii."

Kanadská vnitrostátní síť FlixBusu propojí místa na koridoru Waterloo-Toronto, Niagara Falls-Toronto, včetně zastávek v Kitcheneru, Guelphu, Mississaugě a St. Catharines, a také expresní linku na trase Ottawa-Toronto.

Prvním kanadským dopravním partnerem je Gallexy Tours

Síť FlixBus tvoří místní autobusoví dopravci, celá řada z nich jsou malé rodinné podniky. Využitím jejich autobusů pro své cestování je zákazníci podporují. První kanadská vnitrostátní spojení společnosti FlixBus bude provozovat Gallexy Tours. Jejich autobusy budou standardně vybaveny bezplatným Wi-Fi připojením, toaletou a velký prostor pro nohy. Gallexy Tours funguje již 20 let a poskytuje především charterové služby.

FlixBus má novinky i v České republice

Zelené autobusy se od dubna vrací k nočním linkám. Z Prahy se cestující opět dostanou do nizozemských měst Amsterdamu či Rotterdamu. Dalšími cílovými destinacemi mohou být Paříž, Záhřeb, Vídeň, francouzský Štrasburk a Lyon, německý Hamburk či polská města Krakov, Varšava a Přemyšl. Noční linka propojí také Prahu s Košicemi.

Od 10. dubnu zahájí po dvou letech od počátku pandemie Covid-19 první nová vnitrostátní linka FlixBus. „Teplický expres“ pojede bez zastávek mezi Prahou a severočeskými Teplicemi. Vstupuje tak jako konkurence na trasu, kde jako první začala vozit cestující téměř před 6 lety Arriva a v srpnu 2021 RegioJet. Všechny spoje vyjíždí v Praze z autobusového nádraží v Holešovicích.

FlixBus vstoupil se svými linkami do naší vnitrostátní dopravy před devíti lety.