FlixBus zachová pro mládež a seniory i po 1. dubnu slevu na jízdném ve výši 75 %
Děti od 6 let budou dál cestovat s FlixBusem se slevou 75 %. Stejně jako studenti 18-26 let a senioři ad 65 let. Ilustrační foto FlixBus

Státní slevy se od dubna snižují na 50 %, FlixBus na vlastní náklady bude dál poskytovat vyšší slevu, chce udržet dostupnou mobilitu široké veřejnosti.
Státní slevy se od dubna snižují na 50 %, FlixBus na vlastní náklady bude dál poskytovat vyšší slevu, chce udržet dostupnou mobilitu široké veřejnosti.
Společnost FlixBus reaguje na rozhodnutí vlády České republiky snížit státní podporu cestování pro seniory, děti a studenty do 26 let ze 75 % na 50 %. Snížení státní slevy o 25 procent pro tyto skupiny cestujících znamená zvýšení jízdného na dvojnásobek. Dopravce se rozhodl tuto částku cestujícím dorovnat na vlastní náklady. V době intenzivního zdražování chce udržet mobilitu dostupnou široké veřejnosti.  

Omezení státních slev v dopravě vnímáme jako velký zásah do rozpočtu cestujících. Pro nízkopříjmové skupiny obyvatel to znamená dvakrát vyšší náklady na cestování, což bezpodmínečně povede k omezení mobility obyvatel. Rozhodli jsme se studenty a seniory podpořit a nadále jim poskytovat slevu 75 %,“ vysvětluje přístup společnosti její ředitel Pavel Prouza.

Pro zákazníka FlixBusu se tedy od dubna nic nemění. Sleva 75 % pro děti 6-18 let, studenty 18-26 let a seniory nad 65 let se započítá automaticky při zakoupení jízdenky.  

Nejvíce ušetří pravidelní cestující. Student, která pojede každý den z Liberce do Prahy ušetří oproti jízdě s 50% výší státní slevy až 1 430 korun měsíčně. Pokud stejný student cestuje každý týden na kolej či internát v Praze, může ušetřit až 2 860 korun za deset měsíců (kalkulováno z ceny plného jízdného k dnešnímu dni). Senior cestující pravidelně na víkend z Karlových Varů do Prahy je schopný za rok ušetřit bezmála 5 000 korun.  

V rámci dynamické cenotvorby FlixBusu je koncová cena závislá na čase do odjezdu autobusu a jeho obsazenosti. Jízdenka z Karlových Varů do Prahy začíná pro cestující se 75% slevou na 28,75 korun, z Liberce, či z Plzně od 18,75 korun, z Brna od 37,25 korun.
 
FlixBus začal provozovat vnitrostátní dopravu v Česku v srpnu 2017 a nabízí se šesti českými partnerskými společnostmi spojení mezi více než 100 zastávkami v ČR.