Festivalový autobus z Vysokého Mýta možná ještě je někde v Severní Koreji

Autobus se vydal na dalekou cestu v roce 1989.
Autobus se vydal na dalekou cestu v roce 1989.
Fotografie se náhodně našla v balíčku historických obrázků z pražského TZZ

Autobus na obrázku byl přímým účastníkem XIII SFMS (Světový festival mládeže a studentstva) v Pchjongjangu v Severní Koreji. Autobus z Karosy Vysoké Mýto byl zde opatřen i festivalovým designem. Autor designu Jan Držmíšek se na festival podíval také, ovšem leteckým festivalovým speciálem spolu s ostatními delegáty. Autobus cestoval také letecky – ovšem nákladním letounem Ruslan. Po skončení festivalu v Koreji zůstal – v době konání se hovořilo o jeho umístění v muzeu po skončení festuvalu

Jan Držmíšek autobus také zajížděl – prvních 20000 km najel tento vůz i další autobus pro SFMS v Moskvě na českých silnicích. Moskevský autobus byl slavnostně předán na stadioně v Lužnikách, jeho řidičem byl pak sovětský válečný veterán. Moskevský (1985) i pchjongjangský (1989) festival se konaly pod heslem "Za antiimperialistickou solidaritu, mír a přátelství!". Jak uvádí Wikipedie, první festival proběhl 1947 v Praze.

Jan Držmíšek se věnuje designu do současnosti – ve spolupráci s dealery a dopravci tak vznikají firemní polepy i různé speciály. V současnosti se podílel Jan Držmíšek na vzniku nových Safaribusů do ZOO ve Dvoře Králové nad Labem.

Festivalový autobus z Vysokého Mýta možná ještě je někde v Severní Koreji