Elektrobusy VDL Citea pro  Amsterdam
30 kloubových VDL Citea LF-181 vstoupí do provozu v Amsterdamu příští rok. Foto VDL

Dopravní společnost GVB rozšiřuje svůj elektrický vozový park o 84 VDL Citea nové generace. A pravděpodobně bude následovat dalších 130 vozů.
Dopravní společnost GVB rozšiřuje svůj elektrický vozový park o 84 VDL Citea nové generace. A pravděpodobně bude následovat dalších 130 vozů.
Zakázka pro VDL Bus & Coach do Amsterdamu zahrnuje dodání 30 kloubových VDL Citea typu LF-181, 54 VDL Citea LF-122 a instalaci dobíjecích stanic, vše příští rok.

GVB využívá elektrobusy od konce roku 2019, v současné době je v provozu 44 a dalších 31 přibude během léta. Amsterdam podle "Route Map Amsterdam Climate Neutral 2050“ sníží své emise CO2 o 5 % v roce 2025, 55 % v roce 2030 a 95 % v roce 2050 ve srovnání s úrovněmi v roce 1990. K plnění cílů přispěje VDL Bus & Coach se svými novými 30 kloubovými VDL Citea  LF-181 a 54 VDL Citea LF-122. Při rozšíření vozového parku GVB odpovídá VDL také za realizaci dobíjecí infrastruktury.

"S touto objednávkou bude vozový park GVB nakonec celý VDL," říká Ard Romers, výkonný ředitel VDL Bus & Coach Nederland. "GVB se chystá v Amsterdamu vyřadit poslední dieselové autobusy a trvale přejít na vozy VDL Citea s nulovými emisemi. Jsme hrdí na to, že na základě důvěry vybudované za poslední desetiletí můžeme pokračovat ve spolupráci. Nizozemsko je evropským průkopníkem v elektrifikaci veřejné dopravy a společnost VDL s radostí poskytuje své zkušenosti a odborné znalosti jako partner pro přechod. V evropských městech a regionech každý den urazí více než 1 100 vozidel VDL Citea přes 135 000 elektrických kilometrů."

Nová generace VDL Citea
Od představení první Citea SLF-120 Electric v Ženevě na výstavě UITP Mobility & City Transport v roce 2013, se VDL Bus & Coach zaměřila na elektrickou mobilitu a stala se jedním z předních hráčů v Evropě.

V roce 2021 představil výrobce novou generaci elektrických Citea. Vyvinul koncept autobusu založený plně na elektrickém hnacím ústrojí a podle VDL připravený na budoucnost s nulovými emisemi jako samozřejmostí. Baterie v podlaze, jednodílná kompozitní boční stěna, chytrý energetický management, propracovaný systém klimatizace a ergonomické prostředí řidiče - těmito pěti důležitými inovacemi představuje VDL Bus & Coach novou generaci produktové řady Citea, kterou tvoří čtyři délkové varianty a pět typů.

Nová Citea se již prodala v několika zemích a od letošního roku bude v provozu v Nizozemsku (Eindhoven), Finsku (Kotka a Lahti), Belgii (Flandry), Německu (Oberhausen a Braunschweig) a Francii (Bordeaux).

GVB
GVB zajišťuje veřejnou dopravu v Amsterdamu a okolí. Před vypuknutím koronaviru přepravila v průměrný pracovní den metrem, tramvají a autobusem a na trajektech přibližně 938 tisíc cestujících. Město Amsterdam, Dopravní úřad a GVB mají společnou ambici nabídnout v roce 2025 autobusovou dopravu zcela bez emisí. Amsterodamské metro a tramvaje již jezdí na 100% zelenou elektřinu a v provozu jsou také první elektrické trajekty.