Elektrická Citea nové generace poprvé vyjede v Německu
VDL Citea s elektrickým pohonem nové generace představená v květnu 2021 bude letos v provozu v několika městech a oblastech. Foto VDL

Pro Oberhausen v Severním Porýní-Vestfálsku objednala dopravní společnost STOAG 15 VDL Citea LF-122.
Pro Oberhausen v Severním Porýní-Vestfálsku objednala dopravní společnost STOAG 15 VDL Citea LF-122.
STOAG v současnosti zajišťuje ekologickou mobilitu v Oberhausenu (přes 200 tisíc obyvatel) se 6 tramvajemi a 131 autobusy. Na lince 979 mezi Oberhausenem a Bottropem v Severním Porýní-Vestfálsku již 4 elektrické VDL Citea jezdí. Boris Höltermann z VDL Bus & Coach Deutschland GmbH: "V Německu jsme jedním z lídrů na trhu v oblasti elektrické veřejné dopravy a naše odbornost je široce uznávána. Samozřejmě vždy potřebujete partnery, kteří mají vizi a ambice propagovat udržitelnou veřejnou dopravu. Rádi budeme v budoucnu naši spolupráci se STOAG dále rozšiřovat."

Citea nové generace bude letos nasazena v řadě měst a oblastí: v Nizozemsku (Eindhoven), Finsku (Kotka a Lahti), Belgii (Flandry) a Francii (Bordeaux).

Do Oberhausenu přijedou nové elektrické autobusy Citea v prosinci 2022. S bateriemi o kapacitě 429 kWh jsou určené pro městskou, ale i regionální dopravu, Citea LF-122 (Low Floor) ujede 200 až 300 kilometrů za všech povětrnostních podmínek bez dobíjení. Vozidla mají pantografy pro větší provozní flexibilitu.

VDL Bus & Coach je jedním z předních hráčů v Evropě na poli e-mobility. Od představení první Citea SLF-120 Electric v Ženevě během výstavy UITP Mobility & City Transport v roce 2013 se na elektrickou mobilitu zaměřil. V roce 2021 představil novou generaci elektrických Citea. S více než 1 000 autobusy v 11 zemích dodanými v letech 2015 až 2021 má VDL Bus & Coach v Evropě 14 % podíl na trhu. Milník 100 milionů ujetých elektrických kilometrů v únoru 2021 znamená úsporu více než 14,7 milionů kilogramů emisí CO2. V Německu se to týká více než 100 elektrobusů, které dohromady představují více než 5 milionů elektrických kilometrů zkušeností ve veřejné dopravě.