eCitaro pro dlouhé linky v Dánsku

Mercedes-Benz obdržel objednávku na 31 elektrických autobusů pro nejdelší městskou linku v Dánsku. Vikingbus má zájem také o Intoura a nové modely Setry.

Mercedes-Benz obdržel objednávku na 31 elektrických autobusů pro nejdelší městskou linku v Dánsku. Vikingbus má zájem také o Intoura a nové modely Setry.

Dánská autobusová společnost Vikingbus objednala 31 plně elektrických Mercedes-Benz eCitaro. V budoucnu se budou používat hlavně v Køge, přístavním městě jižně od dánského hlavního města Kodaně na východě ostrova Sjӕlland. Součástí pravidelného provozu po Køge jsou i trasy do města Stevn ležícího asi 30 km jižněji. Jedná se o nejdelší městskou autobusovou linku v Dánsku, kdy vozidlo musí urazit vzdálenost delší než 500 kilometrů denně, což je pro městské autobusy, zvláště elektrické, neobvyklé, uvádí Daimler Truck. Vozidla proto budou vybavena nejnovější generací baterií NMC3 s vysokou hustotou energie a celkovou kapacitou 588 kWh. Daimler Truck neuvádí, jak se budou eCitara u Vikingbus nabíjet, kromě zásuvkou CCS v depu je další možností nabíjení pantografem na trase. Zprovoznění městských autobusů je plánováno na přelom roku 2023/2024.

Vikingbus je s přibližně 450 městskými autobusy, meziměstskými autobusy a zájezdovými autobusy a také 13 základnami po celé zemi jednou z předních autobusových společností v Dánsku.

Kromě objednávky 31 eCitaro objednal Vikingbus několik autobusů Mercedes-Benz Intouro ve verzi školní autobusy pro region Jutsko a deset luxusních zájezdových autobusů nové generace Setra S 517 HDH a plánuje je uvést do provozu v roce 2023.