eCitara zamíří do Švýcarska
Již rok provozuje RVBW čtyři elektrobusy od švýcarského výrobce HESS, nabíjení vyřešila ABB. Příští rok se do provozu zapojí eCitara. Foto RVBW

Po rozsáhlém testování vsadí Baden-Wettingen Regional Transport AG ve Švýcarsku na Mercedes-Benz eCitaro a jeho dobíjecí infrastrukturu jako řešení na klíč.
Po rozsáhlém testování vsadí Baden-Wettingen Regional Transport AG ve Švýcarsku na Mercedes-Benz eCitaro a jeho dobíjecí infrastrukturu jako řešení na klíč.
Regionalen Verkehrsbetriebe Baden-Wettingen (RVBW) AG ve švýcarském kantonu Aargau pokračuje v implementaci své e-strategie s deseti Mercedes-Benz eCitaro. Sólo nízkopodlažní autobusy budou dodány v příštím roce. Daimler Buses jako generální dodavatel se postará o kompletní systém e-mobility na klíč, včetně celé dobíjecí infrastruktury v depu a managementu nabíjení. Zakázce předcházely rozsáhlé srovnávací testy, od kokpitu až po údržbu vozidla.

Třídvéřové autobusy RVBW budou vybaveny pěti balíčky polovodičových baterií s celkovou kapacitou 490 kWh. Nabíjet se budou v depu pomocí top-down pantografů. Kolemjdoucí bude upozorňovat na tiché elektrobusy zvukový Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS).

Cestující budou využívat pohodlný interiér, řidičům poskytnou maximální asistenci.

Regionale Verkehrsbetriebe Baden-Wettingen (RVBW) AG provozuje společně s dalšími smluvními společnostmi dvanáct autobusových linek v kantonu Aargau. V loňském roce ujelo 67 autobusů celkem 4,2 milionu kilometrů, obsloužilo 337 zastávek a přepravilo 11,2 milionu cestujících. Podnik vlastněný městy pokývá osm správních obcí. V roce 2018 společnost RVBW přijala strategii pro plně elektricky poháněné autobusy pro pravidelnou dopravu. Ambiciózním cílem RVBW je být do roku 2030 klimaticky neutrální společností. Proto bude vozový park autobusů kompletně přeměněn na elektrické. 17. června 2021 začaly  čtyři nové elektrobusy značky HESS jezdit na trase 5, Baden, Baldegg - Ennetbaden, Äusserer Berg.