Ebusco získalo zakázku pro francouzský trh
Nizozemská společnost Ebusco získala pro svůj lehký autobus Ebusco 3.0 typové schválení na začátku prosince 2021 a může být registrován a uveden na trh v kterémkoli státě EU. Foto Ebusco

Až 80 elektrických autobusů, většina typu Ebusco 3.3, je určena pro metropolitní oblast města Rouen v Normandii.
Až 80 elektrických autobusů, většina typu Ebusco 3.3, je určena pro metropolitní oblast města Rouen v Normandii.
Francie je pro Ebusco strategicky důležitým trhem a jedním z klíčových cílových trhů v plánované mezinárodní expanze. Smlouva zahrnuje čtyři autobusy Ebusco 2.2 18 metrů, které budou dodány koncem roku 2022, a opci na nákup 76 dalších - nového typu 3.0 o délce 18 metrů, které budou dodávány po částech v letech 2023 až 2026.

Nákup realizuje Métropole Rouen Normandie, metropolitní oblast Rouen je jako veřejná instituce PTA (Public Transport Authority. Rouen leží v Normandii, asi 110 km severozápadně od Paříže.  

Peter Bijvelds, generální ředitel společnosti Ebusco: „Jsme velmi nadšení z této nové smlouvy. Jde o důležitý krok v naší mezinárodní expanzi. Nejen, že výrazně posilujeme naši pozici na francouzském trhu, ale je to také dosud největší zakázka na naše revoluční autobusy 3.0. Harmonogram dodávek rozložený na období čtyř let nám umožní efektivní plánování ve výrobní kapacitě. Ebusco a Metropole Rouen Normandie se zavázaly spojit síly, aby ve Francii předvedly výhody plně elektrické sítě."

Vysoká kapacita baterií v kombinaci s konkurenčními TCO byly pro Metropole Rouen důležitým hlediskem při výběru, uvádí  Ebusco. Nový typ vozidel s lehčí karosérií z kompozitu má na jedno nabití trakčních lithium-železofosfátových baterií integrovaných do podlahy ujet až 575 kilometrů. Jejich životnost odhaduje výrobce na 25 let.

Nicolas Mayer-Rossignol, prezident Metropole Rouen Normandie: „Děláme velký krok na naší cestě ke klimaticky neutrální budoucnosti. Elektrifikace našeho vozového parku je zásadní pro splnění našich klimatických cílů.“