Ebusco rozšiřuje svou stopu v Norsku
54 kloubových autobusů Ebusco 3.0 objednala Nobina pro provoz v Oslo a okolí. Foto Ebusco

76 elektrických autobusů Ebusco 3.0 objednala společnost Nobina pro hlavní město Oslo. Dodávka je plánována na konec roku 2023.

76 elektrických autobusů Ebusco 3.0 objednala společnost Nobina pro hlavní město Oslo. Dodávka je plánována na konec roku 2023.

Nobina, největší provozovatel veřejné dopravy v severském regionu, je dlouholetým zákazníkem společnosti Ebusco. Tato norská zakázka zahrnuje 22 autobusů Ebusco 3.0 o délce 12 metrů a 54 autobusů o délce 18 metrů. Počet autobusů od nizozemského výrobce ve vozovém parku dopravní společnosti Nobina se tak zvýší na 176. Je to však poprvé, kdy vyjedou v Norsku, předchozí objednávky byly určeny pro Dánsko a týkaly se předchozího modelu 2.0, v letošním roce i nového 3.0 - 19 dvanáctimetrových je určeno pro město Horsens. 76 autobusů Ebusco 3.0 je určeno pro metropolitní oblast hlavního města v rámci sítě Rutter.

Jens Råsten, Fleet Manager ve skupině Nobina, říká: „Jako největší provozovatel veřejné dopravy s největší flotilou elektrobusů v severském regionu se velmi zajímáme o vývoj nových udržitelných autobusů, technologií a materiálů od společnosti Ebusco."

Peter Bijvelds, generální ředitel Ebusco, komentuje: „V roce 2014, kdy Ebusco teprve začínalo, Norsko již projevilo konkrétní zájem a odvážilo se investovat do udržitelných elektrických autobusů. Je skvělé, že v souladu s našimi ambicemi, nyní podepisujeme významnou smlouvu na dodávku našich autobusů s naším stálým zákazníkem Nobina."

Nový Ebusco 3.0 se vyrábí v novém závodě v Deurne, kterou v říjnu 2021 otevřel nizozemský král. Očekávaná výrobní kapacita byla 500 bezemisních autobusů ročně.