Dopravní nostalgie v Brně s historickými vozy a otevřenou trolejbusovou vozovnu v Komíně
Víkend s historickými vozy pořádá dopravní podnik pravidelně. Hodně fanoušků retro autobusů, tramvají a trolejbusů přilákal i vloni, kdy poprvé viděli nové přírůstky DPMB autobusy Škoda 706 RTO a Karosu ŠM 11. Foto DPMB

V sobotu 18. června se do ulic Brna vydají retro vozy ze sbírek dopravního podniku a Technického muzea. Pro veřejnost se také otevře areál trolejbusové vozovny v Komíně, která v letošním roce slaví 25. výročí.
V sobotu 18. června se do ulic Brna vydají retro vozy ze sbírek dopravního podniku a Technického muzea. Pro veřejnost se také otevře areál trolejbusové vozovny v Komíně, která v letošním roce slaví 25. výročí.
Od 10 přibližně do 11:30 hodin budou na náměstí Svobody a v Brandlově ulici vystavena historická vozidla MHD. „Jsem rád, že všem návštěvníkům Dopravní nostalgie můžeme ukázat naše retro vozy pěkně pohromadě. Jedná se o tramvaje, autobusy i trolejbus. Těšit se můžou na tramvaj 107 (dřevák) s vlečným vozem, tramvaj 4MT 134 s vlečným vozem, tramvaj T2, tramvaj K2, autobus Karosa ŠM11, autobus Škoda 706 RTO nebo trolejbus 15Tr,“ vyjmenoval Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Nebudou chybět ani historická vozidla ze sbírek Technického muzea v Brně a jedno z největších lákadel – parní tramvaj Caroline. Přibližně od 11:30 do 19 hodin budou v provozu zvláštní linky. Tramvaje a autobusy pojedou z náměstí Svobody, trolejbusy pak ze zastávky Česká. Velká část tras historických vozidel bude vedena k trolejbusové vozovně Komín, která se mimořádně otevře veřejnosti, a to 18. června od 12 do 18 hodin. V rámci dne otevřených dveří si budou moci zájemci celý areál prohlédnout nebo si vyzkoušet stahování sběračů. Z odstavné plochy bude pravidelně odjíždět trolejbus, který zájemce proveze areálem vozovny, a to i přes mycí linku a pracoviště údržby. Připravena bude i výstava trolejbusů, prezentace řídicího informačního systému nebo komentované prohlídky. Nejmladší vozovna dopravního podniku funguje 25 let. Aktuálně zde nocuje 66 vozů a ve vozovně pracuje 63 zaměstnanců.

Retro program bude v sobotu od 10 hodin také na Dominikánském náměstí. Technické muzeum představí historická auta a motocykly a od 11 hodin zde proběhne časová kontrola účastníků závodu 1000 mil československých 2022, obdivovat tak můžete i krásné vozy vyrobené do roku 1939.