Do Plzně dorazí do roku 2025 šedesát nových vozů
V roce 2025 v souvislosti s připravovanou trolejbusovou tratí na Severní Předměstí nakoupí PMDP nové kloubové trolejbusy.

Obnova se dotkne hlavně tramvají, Škoda Transportation dodá 20 nových typu 40T. PMDP pořídí také 13 trolejbusů s trakčními bateriemi od Škoda Electric a 24 autobusů.

Obnova se dotkne hlavně tramvají, Škoda Transportation dodá 20 nových typu 40T. PMDP pořídí také 13 trolejbusů s trakčními bateriemi od Škoda Electric a 24 autobusů.

Vozový park Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP)se aktuálně skládá z 328 vozidel. Z toho je 109 tramvají, 105 trolejbusů a 114 autobusů včetně dvou midibusů. V následujících třech letech chystají PMDP výraznou obnovu zejména vozového parku tramvají. U autobusů a trolejbusů dojde v průběhu několika let k posílení vozového parku trolejbusů na úkor autobusů v souvislosti se zajištěním požadavku na provoz nízkoemisních vozidel.

V rámci veřejné zakázky na dodávku velkokapacitních obousměrných tramvají, uzavřené v roce 2018, dodá Škoda Transportation v následujících letech celkem 20 tramvají typu 40T. V příštím roce půjde o 10 vozů a v roce 2025 dalších 10. Tím budou dodávky z této veřejné zakázky zcela vyčerpány. Tramvaje typu 40T jsou, stejně jako všechna v současnosti pořizovaná vozidla, plně nízkopodlažní a klimatizované. S novými vozy budou v příštím roce na všech linkách jezdit nízkopodlažní vozy, zastará vozidla typu T3 budou z provozu vyřazena.

Průběžně budou obnovovány také trolejbusy. V každém následujícím roce by mělo dojít k dodávce několika nových krátkých, 12metrových trolejbusů s trakční baterií. V roce 2025 v souvislosti s připravovanou trolejbusovou tratí na Severní Předměstí nakoupí PMDP také kloubové trolejbusy.

Aktuálně je vyhodnocena veřejná zakázka na dodávku až 33 krátkých a 20 kloubových trolejbusů v průběhu příštích osmi let. Do roku 2025 je v plánu pořídit devět krátkých a čtyři kloubové trolejbusy. Roman Zarzycký, primátor Plzně a předseda představenstva PMDP, informuje na svém facebooku, že představenstvo PMDP na své schůzi 14. prosince záměr nákupu třinácti nových trolejbusů do roku 2025 schválilo. Mohlo by se jednat o trolejbusy typů Škoda 26 Tr NU a 27 Tr NU, Škoda Electric byla jediným uchazečem a o výběru dodavatele je rozhodnuto.

Do vozového parku plzeňských autobusů jsou do roku 2025 plánovány dodávky 9 ks 12metrových vozidel z právě probíhající veřejné zakázky na až 17 ks a dále dodávky patnácti kloubových autobusů. Tyto nákupy jsou z větší části kryty uzavřenou smlouvou se společnostní Solaris. Pro příští rok je v plánu pořídit také dva midibusy s kapacitou až 60 cestujících.

S využitím zprávy PMDP