Deset nových autobusů dodá do Hradce Králové SOR
Elektrobusy SOR najezdily v Hradci Králové 4 miliony kilometrů.

Elektrobusy SOR NS 12 ve flotile Dopravního podniku města Hradce Králové doplní dieselové autobusy ve stejném designu.
Elektrobusy SOR NS 12 ve flotile Dopravního podniku města Hradce Králové doplní dieselové autobusy ve stejném designu.
Na základě výsledků zadávacího řízení na veřejnou „Dodávka nízkopodlažních autobusů v roce 2022“ Dopravní podnik města Hradce Králové (DPmHK) uzavřel ve středu 20. 4. 2022 smlouvu na dodávku 6 ks celonízkopodlažních třídveřových autobusů SOR NS 12 diesel a 4 ks kloubových celonízkopodlažních čtyřdveřových autobusů SOR NS 18 pro provoz v MHD v Hradci Králové se společností SOR Libchavy

První 3 sólo autobusy obdrží DPmHK do 6 měsíců od uzavření smlouvy, další 3 pak do 8 měsíců, termín dodání 4 kloubových NS 18 je do 10 měsíců od uzavření smlouvy. Záruční doba na vozidlo je 72 měsíců.

Cena za 1 ks nízkopodlažního autobusu NS 12 bez DPH: 5 250 000 Kč, cena za 1 ks nízkopodlažního kloubového autobusu NS 18 bez DPH: 7 900 000 Kč. Celková cena zakázky bez DPH činí 63 100 000 Kč. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla 72 000 000 Kč. Jako druhá v pořadí se umístila se svou naídkou společnost ZLINER, který v minulosti do Hradce dodávala autobusy Iveco Urbanway.

SOR Libchavy s dodávkou prvního autobusu předá také speciální servisní nářadí a diagnostickéo zařízení pro zajištění údržby a oprav, technickou a další dokumentaci a zaškolí pracovníky údržby a řidiče.

Autobusy budou vybaveny automatickou klimatizací prostoru pro cestující a WiFi routerem. V autobusech budou instalovány USB zásuvky: 3 ks u sóla a 5 ks u vozu kloubového. Dále budou  vybaveny manuálně ovládanou plošinou pro vozíčkáře vybavenou čidlem bránícím rozjezdu autobusu při vyklopené plošině a budou vybaveny kompletním systémem pro podávání informací nevidomým osobám, kompatibilním se stávajícím systémem.

Nové autobusy budou po nezbytných procedurách postupně vypravovány do hradeckého provozu MHD, kdy nahradí starší vozy, které bude DPmHK postupně vyřazovat. V provozu je bude nasazovat na všech linkách. Svým designem doplní flotilu 20 celonízkopodlažních elektrobusů SOR NS 12 ELECTRIC pořízenou v roce 2018.

SOR NS 12 jsou sériově vyráběny od roku 2019. Prvním dopravcem, který je začal provozovat, se staly v říjnu 2019 Plzeňské městské dopravní podniky. Pak následoval Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, Dopravní podnik města Brna a Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. V kloubové verzi představil tento typ SOR Libchavy na Czechbusu 2021. Ještě jako protopyp se objevil na čas v Hradci Králové na přelomu roku 2020.

Deset nových autobusů dodá do Hradce Králové SOR
SOR NS 18 vyzkoušeli cestující také v Praze. Foto Zdeněk Bek, DPP