Daimler Buses představil 'dual-track' strategii
eCitaro bude od konce roku 2022 k dispozici s výkonnějšími bateriemi, v roce 2023 i s palivovými články na prodloužení dojezdu. Foto Daimler Buses

Od konce roku 2022 dostane městské eCitaro nové vysoce výkonné baterie třetí generace a od roku 2023 palivové články od Toyota pro prodloužení dojezdu. V plánu jsou také elektrické dálkové autobusy.

Od konce roku 2022 dostane městské eCitaro nové vysoce výkonné baterie třetí generace a od roku 2023 palivové články od Toyota pro prodloužení dojezdu. V plánu jsou také elektrické dálkové autobusy.

Cílem Daimler Buses je od roku 2030 nabízet v Evropě v každém segmentu pouze lokálně CO2 neutrální vozidla založená na bateriích a vodíku. Nejdříve na jeho evropských klíčových trzích, kde se do roku 2039 budou prodávat již pouze bezemisní vozidla, a v Latinské Americe. Daimler Buses také rozšíří nabídku služeb jako generální dodavatel kompletní elektrické infrastruktury zákazníků. "V segmentu městských autobusů budeme od roku 2030 v Evropě nabízet pouze nová vozila s neutrálními emisemi CO2 a nebudeme investovat do technologie Euro VII," oznámil 2. května na tiskové konferenci v Mannheimu v rámci eMobility Days ředitel divize Daimler Buses Till Oberwörder.

Od roku 2025 uvede výrobce na trh první plně elektrický meziměstský autobus a od konce tohoto desetiletí dálkové autobusy s pohonem na vodíkové palivové články. V souladu s "dvoukolejnou" strategií své mateřské společnosti Daimler Truck se Daimler Buses soustředí jak na bateriové, tak na vodíkové technologie – "protože je to jediný způsob, jak nabídnout přizpůsobená řešení s nulovými emisemi pro různorodé potřeby svých zákazníků," uvedl Daimler.

Volker Wissing, federální ministr pro digitální technologie a dopravu: "Abychom dosáhli našich klimatických cílů, potřebujeme více vozidel s nulovými emisemi. Aktivně podporujeme společnosti veřejné dopravy, aby dekarbonizovaly své vozové parky a poskytly jim odpovídající infrastrukturu. Vyčlenili jsme pro tento účel celkem 1,25 miliardy eur. Náš cíl: do roku 2030 by měl být každý druhý městský autobus elektrifikován.“

Mercedes-Benz eCitaro s palivovým článkem a novými výkonnějšími bateriemi


Od roku 2023 Daimler Buses vybaví svůj dříve čistě bateriový městský autobus Mercedes-Benz eCitaro, který se sériově vyrábí od roku 2018, palivovým článkem na bázi vodíku pro prodloužení dojezdu. 

eCitaro Range Extender je navržen pro použití v městské dopravě. Pohonný systém je i nadále založen na baterii, přičemž palivový článek slouží jen k prodloužení dojezdu, nikoli jako hlavní zdroj energie. Vozidlo je tedy plně elektrický hybridní autobus, který kombinuje oba zdroje energie. Vodík se používá v plynné formě při tlaku 350 bar. Palivové články pro eCitaro Range Extender dodá Toyota Motor Europe (TME). S názvem TFCM2-F-60 se jedná o modul druhé generace, který produkuje výkon 60 kW a lze jej snadno integrovat do střechy autobusu spolu s baterií a nádrží na vodík. Dojezd plně elektrického autobusu tak lze v městském provozu prodloužit na přibližně 400 km u sólo a až 350 km u kloubové verze. Kombinace baterie a palivového článku eliminuje potřebu nabíjení při jízdě.

Kromě toho bude Daimler Buses od konce roku 2022 nabízet eCitaro s novou generací vysoce výkonných baterií. Vysokoenergetické lithium-iontové baterie zvýší kapacitu článku baterie o přibližně 50 procent při stejné hmotnosti a umožní spolehlivé dojezdy přibližně 280 kilometrů (pro sólo autobus). Baterie budou použity v eCitaro, eCitaro Range Externder a nedávno představeném plně elektrickém podvozku eO500U z Brazílie.

Evropští zákazníci již nyní denně používají více než 600 městských autobusů eCitaro. V Německu v roce 2021 téměř každý druhý nově prodaný plně elektrický městský autobus pocházel od Daimler Buses.

Daimler Buses představil 'dual-track' strategii
Daimler Buses eMobility dny Mannheim. Till Oberwörder, ředitel Daimler Buses. Foto Daimler Buses