ČSAD Havířov zůstává až do roku 2033 v Havířově
Ze zelené do modré, autobusy městské autobusové dopravy v Havířově a okolních obcích Petřvaldě, Albrechticích, Horní Suché, Horních Bludovicích, Šenově, Těrlicku a Stonavě získají po roce 2023 nový design. Foto Havirov-city.cz

Dopravní společnost ČSAD Havířov uspěla ve veřejné zakázce na zajištění dopravní obslužnosti v Havířově a v jeho příměstských oblastech. A koupí nové autobusy.

Dopravní společnost ČSAD Havířov uspěla ve veřejné zakázce na zajištění dopravní obslužnosti v Havířově a v jeho příměstských oblastech. A koupí nové autobusy.

Statutární město Havířov zveřejnilo veřejnou zakázku Zajištění dopravní obslužnosti statutárního města Havířova a vybraných okolních obcí veřejnými službami v přepravě cestujících městskou autobusovou dopravou od 1. 1. 2024 v únoru 2022. Ve čtvrtek byla mezi dopravcem, který patří od srpna 2019 pod Transdev Česká republika, a městem Havířov podepsána nová desetiletá smlouva.

Věříme, že spolupráce s vybraným dopravcem zajistí a udrží v systému městské autobusové dopravy pro občany města a přilehlých obcí vysoký standard přepravy cestujících. Celá příprava výběrového řízení, až po výběr vítězného uchazeče, zabrala více než rok a půl práce. Tato služba dopravce je vysoutěžena na 10 let a její objem určitě přesáhne částku jedné miliardy korun,“ řekl primátor města Josef Bělica.

ČSAD Havířov bude provozovat městskou autobusovou dopravu na celkem 21 linkách s celkovým objemem výkonu cca 3 000 000 km/rok, z toho na území obcí Petřvald, Albrechtice, Horní Suchá, Horní Bludovice, Šenov, Těrlicko a Stonava 500 000 km/rok. Doprava bude zajištěna 48 nízkopodlažními vozidly. Autobusy jsou vybaveny vnitřním i vnějším elektronickým informačním systémem, zařízením pro snížení nástupní hrany při nástupu cestujícího s invalidním vozíkem nebo kočárkem. Jejich součástí je i výbava pro cestující se smyslovým postižením zraku, součástí nových vozů bude i funkční systém pro automatické počítání cestujících. Celý provoz bude koordinován prostřednictvím online dispečinku.

Vizuální podoba autobusů vychází z městského design manuálu, takže budou snadno rozlišitelné od ostatních autobusů a nejpozději do dvou let budou městem projíždět vozidla městské autobusové dopravy pouze v charakteristickém provedení v modré barvě. Všechny vozy jsou nízkoemisní a cestujícím nabídnou kvalitní podmínky pro přepravu. Vozidla budou klimatizovaná, nízkopodlažní, vybavená WI-FI a bezbariérová,“ řekl náměstek primátora pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.
 

Místopředsedkyně představenstva ČSAD Havířov Pavla Struhalová doplnila: „Pro naší dopravní skupinu je městská autobusová doprava v Havířově velmi důležitým přepravním systémem a vnímáme jej jako naší vlajkovou loď. Proto jsme skutečně velmi rádi, že se nám v tomto tendru podařilo v rámci velké konkurence uspět. Postupnou obnovu vozového parku započneme již v letošním roce, ať se mohou cestující a občané města postupně s novým vizuálem vozidel seznámit.“
 

Oznámení o zahájení zakázky na nové autobusy bylo zveřejněno ve Věstníku veřejných zakázek 25. července. ČSAD Havířov poptává nákup 15 ks městských nízkopodlažních (LF) autobusů s pohonem na CNG, velikostní kategorie 11,5-13m, se 3 dveřmi. Jeden vůz má být dodán do 7 měsíců od podpisu smlouvy, 12 ks do 15.12.2023 a 2 ks do 30.6.2024. Na financování bude dopravce žádat o dotaci z IROP.
 

Termín pro podání nabídek je 31. srpna. Předpokládaná hodnota zakázky je 94,5 milionů korun, cena je jediným hodnotícím kritériem. Financování se předpokládá prostřednictvím IROP. 22. srpna 2022 bylo ve Věstníku veřejných zakázek uveřejněno oznámení o zrušení zadávacího řízení.
 
V pondělí 29. srpna bylo zveřejněno nové výběrové řízení, požadavek na pohon na CNG byl upraven na bioCNG, na který je možné získat dotaci z fondů EU. Upravena byla také předpokládaná hodnota zakázky na 97,5 milionů korun, lhůta pro doručení nabídek je 10 10. 2022.

ČSAD Havířov zůstává až do roku 2033 v Havířově
Smlouvu o zajišťování dopravní oblslužnosti od 1.1.2024 do 31.12.2033 podepsali 21. července 2022 primátor města Havířova Josef Bělica a místopředsedkyně představenstva ČSAD Havířov Pavla Struhalová. Foto 3ČSAD
ČSAD Havířov zůstává až do roku 2033 v Havířově
Autobusy městské autobusové dopravy v Havířově a okolních obcích budou nejpozději od roku 2024 v nové identitě města Havířov - základem je modrá barva. Foto 3ČSAD