Crossway LE Electric od Iveco Bus od roku 2023
Po silnicích v Evropě jezdí přibližně 8 000 vozidel na plyn, která přispívají k čistší dopravě, na IVECO BUS připadá každé třetí. Přibližně od poloviny příštího roku by měly vyjet Crossway s elektrickým pohonem.

Baterie pro nový městský a meziměstský elektrický autobus Iveco Crossway Low Entry poskytne Microvast. Objednávky už letos.
Baterie pro nový městský a meziměstský elektrický autobus Iveco Crossway Low Entry poskytne Microvast. Objednávky už letos.
Microvast Holdings, výrobce bateriových technologií pro užitková a speciální vozidla, bude dodávat kompletní bateriový systém pro nový elektrický městský a meziměstský Crossway Low Entry. Kontrakt byl uzavřen na základě dohody z roku 2019 o průmyslové a obchodní spolupráci mezi společnostmi Microvast a FPT Industrial (jak Iveco Bus, tak FPT patří do nově založené skupiny Iveco Group po odštěpení od CNH Industrial). Microvast, založená v roce 2006 a se sídlem v Houstonu (USA), vyrábí lithium-iontové baterie pro elektromobily v USA, Číně a Německu v závodě Ludwigsfelde u Berlína. Pro Crossway LE Electric vyvinula baterie s vysokou hustotou energie, v závislosti na požadavcích na provoz lze objednat od 400 do 466 kWh. Microvast bude dodávat bateriové články a moduly ze svých výrobních závodů po celém světě a FPT Industrial je bude montovat ve své továrně v Turíně v Itálii.

Projekt IVECO BUS Crossway LE Electric následuje po Iveco e-Daily, který bude uveden na trh na konci roku 2022. Nový elektrický Daily bude vybaven modulárními bateriemi také od Microvast s kapacitou od 37 do 111 kWh.

S řadou Crossway, vyráběnou ve Vysokém Mýtě, je Iveco Bus v segmentu meziměstských autobusů jedničkou napříč Evropou. K dieselové verzi Euro VI E a verzi na CNG se v průběhu letošního roku přidá bateriový. O přípravě Crossway LE v elektrifikované podobě informovala Iveco Bus v Miláně na akci ENLIGHT YOUR WAY 20. října 2021. První elektrifikované vozy by měly k zákazníkům přijet v polovině roku 2023.