Cestující v Brně stále více využívají elektronické odbavení
Validátory VEGA CVT45 do vozů DPMB dodala Mikroelektronika. Vybaveny jsou 5,7“ barevným dotykovým displejem a čtečkou bezkontaktních bankovních karet. Foto DPMB

Během září padly další rekory v počtu prodaných jednorázových jízdenek službou „Pípni a jeď!“. Papírové jízdenky dopravní podnik omezí. Díky elektronickým šalinkartám zmizely fronty u přepážek.

Reklama

Během září padly další rekory v počtu prodaných jednorázových jízdenek službou „Pípni a jeď!“. Papírové jízdenky dopravní podnik omezí. Díky elektronickým šalinkartám zmizely fronty u přepážek.

Ve středu 21. září padl rekord v počtu zakoupených jízdenek službou „Pípni a jeď!“. Cestující v tento den ve vozech brněnské MHD uskutečnili dohromady 48 373 transakcí. „Doposud jsme nejvíc jízdenek ve vozech prodali v devátém měsíci loňského roku. Letos v září jsme metu 44 653 transakcí překonali, a to hned čtyřikrát. Potvrzuje se, že jízdenky zakoupené bezkontaktně kartou přímo ve vozech se těší stále větší a větší oblibě. Od jejich zavedení jsme prostřednictvím služby „Pípni a jeď!“ prodali jízdenky za více než 300 milionů korun,“ popsal Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

„Pípni a jeď!“ aktuálně tvoří 44 procent z prodaných jednorázových jízdenek.  Menší zájem o papírové jízdenky je patrný. Aktuálně je však stále využívá přes 30 procent cestujících. Postupně má dojít k jejich omezování. Elektronické odbavování cestujících zavedl Dopravní podnik města Brna v roce 2017. Nejdříve si cestující mohli koupit elektronickou šalinkartu. Před dvěma lety se služba rozšířila i o elektronický nákup jednorázových jízdenek ve vozech MHD. Validátory do vozidel dopravního podniku dodala společnost Mikroelektronika, celkem šlo o 3 000 zařízení CVT45. Platit jde kartou, prostřednictvím mobilního telefonu nebo chytrých hodinek. Jednorázové jízdenky využívá 25 procent cestujících, 75 procent upřednostňuje šalinkarty, které jsou od letošního roku vydávány pouze elektronicky.  

Dopravní podnik města Brna aktuálně eviduje 164 176 elektronických předplatních jízdenek. Jen za měsíc září si jich lidé koupili téměř 62 tisíc,“ popsal Vít Prýgl, vedoucí tarifního odboru DPMB. Díky tomu, že se šalinkarty vydávají pouze elektronicky, zmizely každoroční fronty u přepážek. Aktuálně si lidé na předprodejní místa DPMB chodí pouze pro pomoc, když si s vyřízením elektronické předplatní jízdenky neví rady.